Kina optrapper konflikt om småøer

5. februar 2013 16:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kina optrapper konflikt om småøer
Billede mangler

JAPAN: Konflikten mellem Japan og Kina om en gruppe småøer som begge gør krav på, eskalerede for nogle dage siden til et punkt, hvor en kinesisk fregat tog det første af en række skridt til at affyre dets våben mod et japansk krigsskib.

 

Den hidtil mest alvorlige episode fandt ifølge BBC sted i sidste uge ved øerne, som Japan kalder Senkau og Kina kalder Diaoyu, og har udløst en skarp japansk protest

BBC citerer den japanske forsvarsminister, Itsunori Onodera for at sige, at en kinesisk fregat 30. januar låste sin våbenradar fast på et japansk flådefartøj i Det Østkinesiske Hav.

Den kinesiske fregat var tre kilometer fra det japanske krigsskib, da det elektronisk kunne registrere, at den kinesiske fregat havde låst et af sine våbensystemer fast mod det.

I samme forbindelse oplyste den japanske forsvarsminister, at en anden kinesisk fregat midt i januar også havde låst en våbenradar fast mod en japansk helikopter.

Eskaleringen ser dermed ud til at være led i den kinesiske strategi overfor Japan, og den japanske forsvarsminister siger ifølge BBC:

– At indstille en radar på den måde er meget unormalt og vil kunne skabe en meget farlig situation, hvis der opstår bare en lille misforståelse, siger Japans forsvarsminister.

Moderne våbensystemer som for eksempel missiler skal gennem flere tekniske procedurer, inden de affyres, og her udgør elektronisk fastlåsning første skridt, men er alligevel udtryk for en meget uvenlig handling og en klar optrapning.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu