Kinas nye premierminister lover reformer

18. marts 2013 00:37 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kinas nye premierminister lover reformer
Billede mangler

BEIJING: Li Keqiang var landets yngste guvernør, men tabte siden formandskampen i Kommunistpartiet til Xi Jinping. Søndag udtalte han sig for første gang på vegne af Kinas nye regering efter afslutningen på landets to uger lange nationalkongres. Li får i rollen som premierminister ansvaret for den daglige regeringsførelse og forventes at sidde på posten de næste ti år. Ved seancen i Folkets Store Hal begyndte han i sin åbningstale med at slå fast, hvad der bliver regeringens vigtigste mål, skriver Berlingske.

 

»Den højeste prioritet bliver at opretholde bæredygtig økonomisk vækst,« understregede han.

Målsætningen inkluderer en årlig økonomisk vækst på 7,5 procent frem til 2020. Kinas økonomi voksede i gennemsnit med 10,4 procent fra 2001 til 2011 og landede sidste år på 7,8 procent Den laveste vækst i 13 år.

»Det bliver ikke nemt, men vi har favorable forhold og et enormt potentiale i den hjemlige efterspørgsel,« sagde Li Keqiang.

På nationalkongressen har Xi Jinping overtaget posten som præsident efter Hu Jintao, mens Li Keqiang tager over efter Wen Jiabao. Samtidig er ti ministre trådt tilbage, hvilket giver plads til nye ansigter på tunge ministerposter. Ny udenrigsminister bliver den tidligere kinesiske ambassadør i Japan, Wang Yi, der de seneste år har haft ansvaret for Kinas relationer til Taiwan.

Ny finansminister bliver Lou Jiwei, som indtil nu har været formand for Kinas investeringsfond, China Investment Corporation, der har til opgave at investere Kinas valutareserver. Li Keqiang understregede regeringens intentioner om at iværksætte reformer, der skal forbedre befolkningens levestandard og øge indkomstniveauet. Blandt de største udfordringer er korruption og interessekonflikter i toppen af samfundet, vurderede han. Kinas nye premierminister kommer i modsætning til mange andre højtstående partimedlemmer ikke fra en rig eller politisk indflydelsesrig familie. Han er kommet til tops i kinesisk politik gennem Kommunistpartiets ungdomsafdeling.

Pressemødet efter nationalkongressen er en årlig tradition og en ud af få begivenheder, hvor udenlandske medier kan stille spørgsmål til Kinas premierminister. Med en ny topledelse på plads var spørgelysten stor, men under det to timer lange arrangement fik vestlige medier stort set ikke mulighed for at komme til orde. Med enkelte undtagelser. På en dag, hvor smoggen indhyllede den kinesiske hovedstad, ville franske Le Monde gerne vide, hvad den nye regering vil gøre ved Kinas voksende miljøproblemer.

»Vi skal ikke stræbe efter økonomisk vækst på bekostning af miljøet,« svarede Li Keqiang uden dog at komme med bud på konkrete miljøtiltag. Nyhedsbureauet AP spurgte ind til Kinas forhold til USA og sidste måneds beskyldninger om kinesiske hackerangreb på amerikanske virksomheder og medier. Hackersagen startede, da det amerikanske sikkerhedsfirma Mandiant hævdede, at en enhed fra den kinesiske hær havde stjålet hundredevis af terabytes data fra organisationer hovedsageligt i USA. Firmaet konkluderede, at Kina stod bag cyber-angrebene. Det har Kinas tidligere udenrigsminister benægtet. Li Keqiang svarede i går, at hacking er et internationalt problem, og at Kina også er udsat for angreb.

»Jeg synes ikke, vi skal komme med den slags grundløse beskyldninger mod hinanden og hellere bruge tiden på at gøre noget praktisk for at forbedre cybersikkerheden,« sagde han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu