ANNONCE

Kinesiske antistoftest sendes retur fra Danmark

20. maj 2020 19:24 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Livzon har leveret antistoftest til Danmark, men de må retur på grund af store afvigelser i følsomhed.

Kinesiske antistoftest sendes retur fra Danmark
Regionerne har bedt den kinesiske producent Livzon returnere en sending antistoftest, fordi følsomheden afviger for meget. De leverede test er en del af en ordre på 1,4 millioner test, som regionerne i fællesskab har bestilt. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix

Regionerne har bedt den kinesiske leverandør Livzon erstatte en sending antistoftest, oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Forskere er i gang med at kvalitetssikre nye leverancer af antistoftest fra Livzon.

Den første leverance på 100.000 antistoftest viste en følsomhed på 82 procent.

Leverance nummer to har vist en følsomhed på 69 procent. Dermed er der for stor afvigelse i følsomheden. Derfor skal testene nu returneres.

– Følsomheden dækker over, at hvis du ved, at en person har antistoffer, så ser man det kun i 69 procent af tilfældene. Det betyder, at den ikke er følsom nok til at fange dem, der har antistoffer.

– Det er der ikke nogle test, der er 100 procent. Det ved vi godt. Vi kunne godt leve med en følsomhed på 78 procent, men vi kan ikke have, at den er så langt nede, siger Svend Hartling, der er koncerndirektør i Region Hovedstaden.

De resterende fem leverancer er i gang med at blive kvalitetssikret af et nationalt panel af forskere.

Tøjgiganten Bestseller donerede i april de 100.000 testsæt fra det kinesiske firma Livzon til Region Hovedstaden. Der var i en periode tvivl om, hvem der egentlig havde betalt for de mange testsæt til at starte med.

– Vi ville gerne hjælpe forskningen i Covid-19 og tilbød de 100.000 testkit, så hospitalerne kunne komme i gang med at antistofteste medarbejderne og samtidig bidrage med en vigtig forskning i udviklingen af immunitet.

– Men med de seneste dages medieomtale og spekulation i hemmelige kinesiske donationer, så har vi altså valgt at melde os på banen, sagde direktør i Bestseller, Anders Holch Povlsen, i en pressemeddelelse tidligere i maj måned.

Skal bruges i forskning

Da 12 forskere havde kvalitetssikret dem og konkluderet, at de var brugbare, blev det i Danske Regioner og Region Hovedstaden i fællesskab besluttet at lægge en større ordre på yderligere 1,4 millioner testsæt hos Livzon.

De mange test er bestilt til forskning i immunitet og afdækning af udbredelsen af antistoffer mod Covid-19 blandt bloddonorer og sundhedspersonale.

I øjeblikket bliver personale i Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland testet med test fra den anden leverance.

Antistoftesten har primært værdi som overvågning af en større gruppe, fremgår det af pressemeddelelsen.

For den enkelte testede person giver det et fingerpeg om, hvorvidt vedkommende har dannet antistoffer eller ej.

Regionerne har besluttet, at studiet af bloddonorer venter på de næste leverancer af antistoftest.

Dermed kan man sikre, at følsomheden er den samme som ved første leverance, så der ikke skabes usikkerhed om forskningen i smittetrykket blandt bloddonorer.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu