Kinesiske observatører til Syrien

20. april 2012 12:55 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kinesiske observatører til Syrien
Billede mangler

Det kinesiske udenrigsministerium bekræfter nu gårsdagens melding om, at landet er klar til sende observatører til Syrien for at overvåge den en uge gamle våbenhvile i landet.
En talsmand fra ministeriets, Liu Weimin, kom med udtalelsen ved en daglig pressekonference i Beijing.
Der er allerede en lille gruppe observatører i landet, men FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, vil supplere dem med yderligere 300 observatører.
Hvis der skal sendes flere observatører, kræver det godkendelse fra FN’s Sikkerhedsråd.
Men der venter et kompliceret diplomatisk spil, før EU og USA er overbevist om, at observatørerne vil få den fornødne autoritet og uafhængighed, når de lander i Syrien.
Kina og Rusland støtter præsident Bashar al-Assads syriske regime, og de synes langt mere indstillet på at få sendt observatørerne afsted.
Ruslands udenrigsministerium mener, at våbenhvilen i Syrien holder, selv om der har været nogle voldelige sammenstød.
– Trods de faktuelle overtrædelser og provokationer, så holder våbenhvilen overordnet set, lyder erklæringen fra Moskva.
De vestlige lande tvivler på våbenhvilen og vil ikke risikere, at Assad får vetoret over en udvidet observatørstyrke. De er bekymret for, at det netop er, hvad Kina og Rusland sigter efter.
Våbenhvilen trådte i kraft torsdag i sidste uge. Aftalen lyder på, at soldater fra det syriske styre skal trækkes ud af landets stridende byer.
Kina lagde i forbindelse med aftalen om en våbenhvilen ekstra pres på det syriske styre. Både Rusland, USA, FN, EU og Den Arabiske Liga har alle opfordret Syriens præsident til at standse regeringsstyrkernes overgreb på civilbefolkningen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu