Kirkelukninger sker på »uklart juridisk grundlag«

6. februar 2013 15:21 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kirkelukninger sker på »uklart juridisk grundlag«
Billede mangler

Det er under al kritik, at 14 københavnske kirker er blevet udpeget til lukning på et »uklart juridisk grundlag«.

 

Det påpeger retsteolog og forfatter Kristine Garde, efter at det folkevalgte Københavns Stiftsråd har indstillet til biskop Peter Skov-Jakobsen, at han beder kirkeminister Manu Sareen (R) om at lukke kirkerne.

– Det er jo et stort problem, at lovgivningen ikke er på plads. Vi mangler simpelthen en lov om kirkelukninger for at få afgjort, hvem der har kompetencen til at foretage lukningerne, og frem for alt hvem der har kompetencen til at foretage indstillinger til kirkeministeriet, som måske i sidste ende skal træffe afgørelsen, siger Kristine Garde, der understreger, at hun finder det nødvendigt med kirkelukninger i hovedstaden.

Hun forklarer, at det tidligere var det enkelte menighedsråd, som afgjorde sager om kirkelukninger, men at der af uklare omstændigheder er sket et magtskred, som betyder, at kompetencen nu reelt, ikke formelt, ligger hos stiftsrådet.

Kirkeordfører hos Venstre, Flemming Damgaard Larsen (V), anfægter også selve grundlaget for stiftsrådets beslutning.

– Rent retssikkerhedsmæssigt er det betænkeligt, at der sidder nogle i stiftsrådet og udpeger kirker, som skal nedlægges, når det netop ikke er kirker, som de selv kommer fra. Det går ikke, at man sidder og varetager sine egne interesser i sådan en proces, og det skal der findes en løsning på, siger Venstre-manden.

Kristine Garde kunne ikke være mere enig.

– Man bliver nødt til at finde en sammensætning, der sikrer, at der ikke er nogen, som kan beskyldes for at være inhabil i så vigtige afgørelser, som der er tale om her, siger retsteologen.

Onsdag skrev Kristeligt Dagblad, at Københavns Stiftsråd skal indstille sig på kamp fra de fire kirker; Sankt Lukas Kirke, Aalholm Kirke, Solbjerg Kirke og Ansgarkirken, som alle står til lukning. Eksempelvis overvejer menighedsrådet ved Sankt Lukas Kirke at sende en klage til kirkeminister Manu Sareen (R), mens menighedsrådet i Aalholm Kirke »vil gå videre med sagen«.

Sagen er på vej i hænderne på Manu Sareen, der vil overveje spørgsmålet, når indstillingen fra Københavns Stiftsråd lander på hans bord. Trods manglende regler er det ifølge Ditlev Tamm, juraprofessor ved Københavns Universitet med speciale i kirkeret, netop kirkeministeren, der har det sidste ord i sagen, siger han til Kristeligt Dagblad.

I Københavns Stiftsråd er formand Inge Lise Pedersen ikke i tvivl om, at kirkelukningerne er på deres plads.

– Den struktur, vi har, er skabt til industrisamfundets København med en stor arbejderbefolkning, der var relativt stationær og med en temmelig lille bevægelsesradius. Nutidens hovedstad består overvejende af unge, veluddannede singler, der er meget mobile, og har ganske andre forventninger til en folkekirke, siger Inge Lise Pedersen, der også er formand for Landsforeningen af Menighedsråd.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu