ANNONCE

Kirkeminister risikerer sagsanlæg fra lukningstruet kirke

15. maj 2013 11:47 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kirkeminister risikerer sagsanlæg fra lukningstruet kirke
Billede mangler

Solbjerg Kirke i København, der er blandt de i alt 14 kirker, der er indstillet til lukning, er overbevist om, at lukningen ikke holder juridisk. Derfor vil rådet søge fri proces og anlægge sag mod kirkeminister Manu Sareen (R), hvis det sker, skriver Kristeligt Dagblad.

 

»Når kirker i nyere tid er blevet lukket, er det altid sket efter menighedsrådets indstilling. Solbjerg Kirkes menighedsråd har sagt nej til en lukning. Derfor mener vi ikke, at kirkeministeren har hjemmel til at træffe den beslutning,« siger kirkens advokat, Karoly Németh, til Kristeligt Dagblad og henviser blandt andet til, at Solbjerg Kirke er selvejende uden aftaler med hverken Kirkefondet eller staten.

Kirkeretsekspert dr.jur. Ditlev Tamm mener dog ikke, at Solbjerg Kirke har en sag.

»I en luthersk kirke er staten ramme om organisationen, og derfor har kirkeministeren efter min mening beføjelse til at foretage en tilpasning af strukturen i for eksempel København ved at tage kirker ud af brug. Det er en beslutning af hensyn til hele folkekirkens situation, og menighedsrådene må acceptere, at sådanne beslutninger træffes ud fra overordnede overvejelser. En domstol vil nok bestræbe sig på at sige mindst muligt, fordi den anerkender, at der i folkekirken er en tradition for, at mange beslutninger træffes uden grundlag i en lov, men af administrative myndigheder på grundlag af en kompetence, der rækker tilbage i tiden før 1849, og som derfor ikke kræver et udtrykkeligt grundlag i en lov,« skriver Ditlev Tamm i en mail til Kristeligt Dagblad.

Kirkeminister Manu Sareen siger i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau, at ministeriet er i gang med at finde ud af, hvad der skal ske med de kirker, der er blevet indstillet til lukning:

»Ministeriet for Ligestilling og Kirke modtog i begyndelsen af april indstillinger fra Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen om at tage 14 kirker i København ud af drift. Ministeriet er i fuld gang med at gennemgå indstillingerne – kirke for kirke. Så snart vi er færdige med det, vil jeg tage stilling til det videre forløb,« siger ministeren.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu