KL dropper tungtvejende krav til kommunalt ansatte

16. februar 2013 12:15 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
KL dropper tungtvejende krav til kommunalt ansatte
Billede mangler

Kommunernes Landsforening, KL, har opgivet et af de mest omdiskuterede punkter i forhandlingerne med de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab, KTO: at afskaffe lønmodtagernes ret til at vælge suppleanter for medarbejderrepræsentanterne på arbejdspladsen. Det oplyser flere fagforeninger.

 

KLs krav er blevet kaldt et »frontalangreb« af KTO på de ansattes rettigheder, fordi der med en afskaffelse af suppleanterne ville blive færre af tillidsmændenes repræsentanter, der er beskyttet mod fyringer.

Netop det, at der er op til syv forskellige slags tillidsrepræsentanter og suppleanter, der ikke kan afskediges, har været KLs argument, men fordi alle fagforeninger under KTO har taget skarpt afstand fra kravet, har arbejdsgiverne været nødt til at droppe det.

»Jeg kan med sindsro sige, at jeg og de øvrige forhandlere gennem et stærkt sammenhold har fået manet stort set alle disse arbejdsgiver-spøgelser i jorden,« fortæller Bodil Otto, der er formand for HK/Kommunal.

Også Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA, meldte lørdag morgen ud, at lønmodtagerne havde trukket det længste strå på det område.

»Jeg er glad for, at organisationerne i fællesskab stod fast på retten til at vælge suppleanter, der har en særlig beskyttelse mod afskedigelse. Det har været både overraskende og ubehageligt, at arbejdsgiverne forsøgte et frontalangreb på de ansattes ret til at vælge egne repræsentanter,« sagde han.

Alligevel er det ikke et prangende forlig, det ender med mellem parterne, er HK/Kommunal, FOA og lønmodtagernes hovedforhandler, Anders Bondo Christensen, enige om.

Ifølge HK/Kommunal drejer det sig – ud over den fortsatte beskyttelse af tillidsvalgte – om en samlet ramme over de kommende to år på 2,16 procent, hvoraf 1,91 procent er til løn, om fortsat valgfrihed på 6. ferieuge og videreførelse af den nuværende ordning for seniordage.

Formelt er underskrifterne endnu ikke sat på papiret, men en aftale er tæt på. Både KLs hovedforhandler, Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), og KTOs Bondo bekræftede tidligere lørdag morgen, at der er en »råskitse«, men at detaljerne fortsat forhandles.

»Der er ingen aftale, før der er en underskrift. Jeg håber, den kommer inden for kort tid, men enhver detalje skal være på plads. Og det er de ikke endnu,« sagde Bondo, der også er formand for Danmarks Lærerforening, til TV 2 News.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu