KL vil gøre op med lærernes fordelagtige seniorordninger

12. marts 2013 01:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
KL vil gøre op med lærernes fordelagtige seniorordninger
Billede mangler

Overenskomstforhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Lærernes Centralorganisation blev mandag genoptaget i Forligsinstitutionen. Her var KLs chefforhandler, Michael Ziegler, ikke bleg for at betegne de ældre lærere for en alt for forkælet personalegruppe i kommunerne. Det skriver Politiken tirsdag.

 

Mens lærere årligt får 26 fridage, fra de fylder 60 år, må eksempelvis social- og sundhedshjælpere nøjes med mellem fire og seks dage, fra de fylder 58 år. Det hænger ikke sammen, mener Michael Ziegler.

»Det er en unik ordning i uddannelsessektoren, som vi ikke kender på andre områder. Det er et godt eksempel på en af de særrettigheder, som Danmarks Lærerforening forsøger at fastholde. Jeg synes, det er lidt tankevækkende, at læreren skal have så meget mere seniorfrihed end social- og sundhedshjælperen. Det giver for mig ikke nogen mening,« siger han til Politiken.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet finder det bemærkelsesværdigt, at KL nu sætter fokus på folkeskolelærernes fordelagtige seniorordninger.

»Det er optrapning af konflikten på et tidspunkt, hvor der skulle være realitetsforhandlinger om at finde en løsning på den fastlåste situation,« siger han til avisen og fortsætter:

»Omvendt er KL også nødt til helt konkret at pege på over for offentligheden, hvad det er for særlige goder, som folkeskolelærerne har. Og som de kommunale arbejdsgivere gerne vil af med.«

Opgøret med lærernes seniorordninger er en del af KLs krav til en ændret arbejdstidsaftale, men ifølge formand for Lærerforeningens overenskomstudvalg, Gordon Ørskov Madsen, afviser lærerne at opgive ordningen.

»Ordningen er med til at fastholde lærerne på arbejdsmarkedet. Vores seniorfrihed gør, at lærerne kan klare deres opgaver i længere tid uden at blive slidt op, fordi dét at undervise er en meget, meget spændende, men også meget krævende opgave. Og hvis man i øvrigt spørger andre faggrupper, er de også meget interesserede i at have seniorordninger, der batter noget, så de også kan blive længere tid på arbejdsmarkedet,« siger han til Politiken.

Findes der ingen løsning i forligsinstitutionen inden 1. april, kan en lockout af op mod 50.000 lærere træde i kraft. Det vil lukke skoler landet over. Forligskvinden, Mette Christensen, der skal udarbejde et mæglingsforslag, kan dog udskyde konflikten i to uger, hvis hun mener, der er fremskridt i forhandlingerne.

Parterne genoptager forhandlingerne i Forligsinstitutionen på fredag.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu