Klager over landmænd stopper ulovligheder

5. marts 2013 03:25 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Klager over landmænd stopper ulovligheder
Billede mangler

Når Det Økologiske Råd i årene 2008 til 2010 klagede over godkendelser af husdyrbrug, blev der i over 90 procent af tilfældene givet medhold.

 

»Nu anker vi under én procent af sagerne, for kommunerne har rettet ind«, Hans Nielsen, der er landbrugs- og vandpolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd til Politiken.

Rådet har især været fokuseret på kravet om, at landmanden skal bruge den bedst tilgængelige teknologi, når de bygger nye stalde for at reducere udledningen af ammoniak, der er skadelig for naturen og giver lugtgener.

Der er dog også kritiske røster. Blandt andet fra Naturfredningsforeningen (DN), som er mindre tilfreds med tingenes tilstand.

»Miljøstyrelsen har rettet ind på nogle punkter, men vi synes også, at Miljøklagenævnet i nogen grad har mistet sin kritiske sans,« siger Thyge Nygaard fra DN.

Per Jarnfelt fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er enig.

»Jeg tror, det er rigtigt, at vores mange klager har ført til, at kommunerne har strammet op. Men nævnet stiller ikke så høje krav længere, heller ikke når det gælder bedst tilgængelig teknologi«, siger han.

Naturfredningsforeningen er sammen med erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer med i en arbejdsgruppe i under EU-Kommissionen, der er i gang med at arbejdet med at revidere EU-reglerne.

»Vi går meget ind for ens regler i Europa. Både for at få lige konkurrencevilkår, og fordi vi ikke får løst vores ammoniakproblem, hvis der ikke kommer et niveau, som hiver de andre lande op. Så får vi bare tyskernes ammoniak i hovedet«, siger Anette Christiansen fra Landbrug & Fødevarer.

Thyge Nygård fra naturfredningsforeningen håber på forbedringer, men er ikke optimistisk.

»Ifølge det direktiv, det hører under, skal vi have stramninger, for vi har den nødvendige teknologi, den er økonomisk overkommelig, og den er afprøvet. Men nogle af de store lande er meget protektionistiske, når det gælder deres landbrug«, siger han til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu