Klaus havde lige taget en slurk af fredagsøllen: Tre minutter senere var han med til at redde et liv

27. september 2018 10:34 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Klasu Hedegaard er en af Trygfondens hjerteløbere, der er har meldt sig til at kunne blive kaldt ud af alarmcentralen til hjertestop.

– Jeg var lige kommet hjem fra en løbetur, så jeg havde sat mig i sofaen – stadig med løbetøjet på – for at få en fredagsøl. Jeg havde ikke taget mere end en eller to slurke, og så kom alarmen, og der tænkte jeg, at det var lige godt pokkers.

Sådan fortæller 49-årige Klaus Hedegaard fra Fredensborg om den dag, han sidste efterår første gang blev kaldt ud for at hjælpe til ved et hjertestop gennem Trygfondens hjerteløber-initiativ.

Det er en dag, der står tydeligt i hans hukommelse, og den har betydet meget for ham siden.

– Jeg var heldig i og med, at det var en succes, for så var det jo en fantastisk fornemmelse – også at se ham bagefter, siger Klaus Hedegaard.

Kunne ikke lade være med et tilmelde sig

Få uger før alarmen havde Klaus Hedegaard timeldt sig som hjerteløber.

– Det var lidt en tilfældighed, at jeg via nyhederne læste om det her initiativ, og der tænkte, jeg at det kunne jeg ikke andet end at tilmelde mig. Jeg føler mig lidt forpligtet til at hjælpe, for jeg kan for eksempel førstehjælp, og jeg er en person, der gerne vil hjælpe, hvor jeg kan, fortæller Klaus Hedegaard, der er tidligere politibetjent og i dag arbejder som sikkerhedschef i en international virksomhed.

Fakta

Hjerteløbere skal redde liv

Hvis du er over 18 år, kan du blive hjerteløber i Region Hovedstaden og Region Midt, og være med til at redde liv. Det er Trygfonden, der står bag projektet – og du kan læse mere om det herunder:

  • Som hjerteløber er du med til at øge chancen for, at flere kan overleve et hjertestop.
  • Når du har tilmeldt dig som hjerteløber via Hjerteløber-appen kan du blive alarmeret, hvis der sker et hjertestop i nærheden af dig i Region Hovedstaden eller Midt.
  • Hvis du accepterer missionen, vil du blive bedt om en af følgende opgaver:
    • Løb til adressen med formodet hjertestop og begynd hjertelungeredning
    • Hent en hjertestarter, bring den til adressen og anvend hjertestarteren
  • Du tilmelder dig og modtager alarmer via Hjerteløber-appen, som du downloader i App Store eller via Google Play. Vi anbefaler, at du føler dig hjemme i livreddende førstehjælp, inden du tilmelder dig.

Kilde: Trygfonden

Han havde egentlig ikke regnet med, at det ville gå så hurtigt, før han skulle i aktion, da alarmen dukkede op på telefonen. Der var et hjertestop et par hundrede meter væk fra hans bolig, og alarmcentralen ville høre, om han kunne tage derhen og hjælpe. Der var ingen betænkningstid, før han tog missionen på sig. Han snørrede løbeskoene på igen, og to minutter senere bankede han på døren ved huset. En kvinde åbnede døren, og han blev hurtigt vist ind i soveværelset, hvor hendes mand lå bevidstløs på sengen uden at trække vejret.

– Vi får ham sammen ned at ligge på gulvet, og for han ligger på sengen, og der kan man ikke give hjertemassage, for det skal være et fast underlag, fortæller Klaus Hedegaard.

Sad på rygraden

Klaus Hedegaard gik straks i gang med hjertemassagen, og operatøren fra alarmcentralen var hele tiden med på en telefonlinje til at assistere hustruen og Klaus. Selvom han aldrig tidligere havde prøvet at give hjerte-lunge-redning til andet end en dukke, var Klaus Hedegaard dog ikke så meget i tvivl om, hvad han skulle gøre i situationen.

– Det sidder mere på rygraden, end man måske skulle tro. Man når ikke at tænke over tingene, fortæller han.

Et par minutter senere kom en anden hjerteløber også frem til stedet. Han havde en hjertestarter med, og sammen med Klaus fik han sat den på den livløse mand, og den når at give ham et par stød, før en ambulance nåede frem og de professionelle overtog redningsarbejdet og kørte ham til hospitalet.

Overlevede uden mén

Klaus Hedegaard er glad for, at han gennem hjerteløber-projektet kan være med til at gøre en stor forskel i nødsituationer.

– Den hjerteløber-app har helt sikkert reddet hans liv – og hans livskvalitet, for han er sluppet helt uden mén, fortæller Klaus Hedegaard.

Han har efterfølgende mødt ægteparret igen flere gange, og de holder løbende kontakt med hinanden.

– Det kan næsten ikke undgås, at man har en eller anden form for forbindelse efter sådan en oplevelse, siger han.

Klaus Hedegaard har opfordret folk vidt og bredt i sit netværk om at melde sig som hjerteløber, og han mener ikke, at der er nogen grund til at lade være.

– Hvis man har lyst til det, men er i tvivl om noget, så skal man bare gøre det. For hvis man ikke kender noget til livreddende førstehjælp, så kan man alligevel altid gøre noget. Man kan altid gøre en forskel, siger han og uddyber:

– Du kan ikke gøre det værre, end det er – du kan altid gøre en positiv forskel. Og man kan jo tage kurser gratis igennem Hjerteforeningen, og med en hjertestarter kan du heller ikke gøre noget forkert, for den er helt automatiseret.

Fakta

Trygfondens gode råd, før du melder dig som hjerteløber

Som hjerteløber er du en ekstra ressource til det professionelle akutberedskab, som altid bliver alarmeret ved hjertestop. Herunder kan du læse om, hvad du ifølge Trygfonden bør vide, inden du melder dig som hjerteløber:

Som hjerteløber er du et supplement til ambulancen og akutlægebilen, der altid vil være på vej til det formodede hjertestop, når du bliver alarmeret. I sendes nemlig afsted samtidig via AMK-vagtcentralens system.

Du kan derfor godt være den første, der når frem, og derfor er det vigtigt, at du både vil og kan træde til med hjertelungeredning og tage en hjertestarter i brug. Derfor anbefaler vi, at du føler dig hjemme i livreddende førstehjælp.

Du skal også forberede dig mentalt på, at det er en meget anderledes oplevelse at yde hjertelungeredning på et menneske i forhold til de genoplivningsdukker, som bliver brugt på førstehjælpskurser. Personen med hjertestop kan ligge på en mærkelig måde, være blå i ansigtet på grund af iltmangel og har måske kastet op eller siger rallende lyde.

Hvis du ikke bryder dig om at give mund-til-mund, så hold dig til kompressioner på brystkassen. Du skal følge dine egne grænser for, hvilken hjælp du kan yde. 

Der bliver altid kaldt flere hjerteløbere til et hjertestop, netop for at øge sandsynligheden for at der er mindst én, som har mulighed for at nå frem. 

Du skal derfor ikke have dårlig samvittighed, hvis du ikke kan reagere på en alarm. Måske står du alene med et lille barn, eller du kan være optaget på dit arbejde, så du ikke kan løbe afsted.

Det er også vigtigt, at du passer på dig selv og andre, når du er på vej til hjertestoppet, så ulykker undgåes

 

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu