Klimaminister: Den sidste benzinbil bliver solgt om 20 år

25. november 2014 18:58 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Klimaminister: Den sidste benzinbil bliver solgt om 20 år
Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox

Det skal være slut med benzin-biler, mener klimaministeren. Arkivfoto: Colourbox

Lige nu kører der under 3.000 elbiler rundt på de danske veje, men fra 2035 skal alle nye biler, der bliver solgt i Danmark, køre på strøm.

Sådan lyder udmeldingen fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R), der tirsdag deltager i Dansk Elbil Alliances årsmøde i København.

»Vi har et politisk mål om at være fri for benzin og olie i 2050. Det vil betyde, at vi skal sælge den sidste benzinbil i Danmark i 2035, fordi biler lever i cirka 15 år,« siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Adspurgt om, hvordan regeringen vil sikre, at overgangen til elbiler sker allerede om 20 år, lyder ministerens svar:

»Det er den teknologiske udvikling, der skal drive det, så elbilerne bliver et reelt alternativ på pris og kvalitet. Teknik går hurtig. Der gik ikke mange år, fra den første iPhone kom på markedet, til alle havde en,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Den første sten, der skal ryddes af vejen, er den særlige afgiftsfritagelse for biler med elektriske motorer, som udløber ved årsskiftet 2015/2016. Det betyder, at et vigtigt incitament til at købe et mere miljøvenligt køretøj forsvinder.

Dansk Elbil Alliance har tidligere påpeget, at det skaber usikkerhed, at man kun kender betingelserne for elbiler et år frem, fordi elbiler kræver store investeringer i infrastruktur og markedsføring – ligesom importørerne laver flerårige leveringsaftaler. Derfor vakte det uro, da der ikke stod noget om afgiftsfritagelse for elbilerne i den nye finanslov. Men den kritik afviser klimaministeren:

»Finansloven dækker for året 2015, hvor elbilerne fortsat er afgiftsfritaget. Vi vil straks i det nye år få lavet en løsning, så salget af elbiler ikke går i stå 1. januar 2016, når afgiftsfritagelsen ellers er sat til at udløbe. Præcis hvordan aftalen bliver sammensat, ved vi ikke endnu,« siger han.

»Det er vores hensigt, at der skal komme flere elbiler, og derfor vil vi selvfølgelig indrette systemet, så det sker,« tilføjer Rasmus Helveg Petersen.

Der er stor folkelig opbakning til, at politikerne yder en særlig indsats for at fremme elbilerne. Det mener 74 procent af de adspurgte i en ny YouGov-undersøgelse foretaget for Dansk Elbil Alliance.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu