50 år langt studie afslører svar: Får du gigt af at knække fingre?

22. oktober 2018 22:45 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Får du gigt i fingrene af at knække fingre? Det spørgsmål satte én mand sig for at besvare, fordi han ville finde ud af, om hans mor havde ret eller tog fejl.

50 år langt studie afslører svar: Får du gigt af at knække fingre?
Du får ikke gigt i fingrene af at knække fingre. Foto: Scanpix.

Du får gigt i fingrene af at knække fingre. Der er en vis sandsynlighed for, at du er vokset op med det budskab i baghovedet, og at du kommer til at tænke på det, når du bøjer fingrene på den ene eller anden hånd tilbage for at få dem til at sige *knæk.*

Men det er en myte, at det at knække fingre giver dig gigt i fingrene, og faktisk er det en myte, der blev aflivet på ganske særlig vis af Donald L. Unger.

– Hører du mig mor? Mor, du tog fejl! Og nu, jeg har din fulde opmærksomhed, må jeg så holde op med at spise broccoli?, lød det fra Donald, ifølge The Tech, da han modtog en pris for at aflive myten én gang for alle.

Donald var selv vokset op med myten om, at man får gigt af at knække fingre, så han besluttede sig for at teste tesen ordentligt.

I 50 år knækkede han led i fingrene på venstre hånd mindst to gange dagligt. Han lod højre hånd være som kontrolhånd, og efter 50 års knækken fik han hænderne undersøgt.

Resultatet var, at der ingen nævneværdig forskel var på de to hænder, og at der i øvrigt ikke var gigt i nogen af dem.

Dårlig vane er ikke usind

Videnskab.dk har talt med Søren Larsen fra den håndkirurgiske sektor på Odense Universitetshospitals ortopædkirurgiske afdeling. Han afliver også myten.

– Det kan jo blive til en dårlig vane, at man hele tiden presser fingrene ud i yderpositioner, som man gør, når man knækker dem. Men at det skulle være usundt, er et af de der dogmer, som bliver sandere, jo mere man snakker om det, siger Søren Larsen til Videnskab.dk.

Derfor siger det knæk

Men hvis du ikke får gigt i fingrene af at knække dem, hvad er det så, der sker, når du knækker fingre?

Medicinafdelingen på Harvard Universitet har behandlet emnet og her kan vi lære, at lyden af et *knæk* angiveligt stammer fra, at der bliver skabt større afstand mellem knoglerne, når du knækker dem.

– Det minder om at puste en ballon op og blive ved til den popper, skriver Harvard Health.

Du får med andre ord ikke gigt i fingrene af at knække fingre. Det er godt nyt for dem, der gør det, men det er formentligt dårligt nyt for dem, der hader lyden af det.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu