ANNONCE
Citathistorie: TV2 Østjylland
Når man skal en tur med bussen, skal man huske at tage mundbind på.
Og det gør langt de fleste i Aarhus.
Siden mundbind blev et krav i offentlig transport har vagter i Aarhus kontrolleret 115.000 kunder i bybysser og letbanen, og af dem er 513 blevet bedt om at forlade bussen, fordi de ikke bar mundbind.
Det svarer til 0,44 procent.
– Jeg synes, det er et rigtig positivt tal, fordi det er forsvindende lidt, siger Thomas Dalgaard Mikkelsen, der er funktionsdirektør i Midttrafik, til TV2 Østjylland.
(I galleriet over artiklen kan du blive klogere på forskellige mundbind – og hvordan de virker).
I resten af regionen har Midttrafik afvist 60 passagerer. Derudover har de givet 176 påbud – primært til børn og personer, der ikke bærer mundbind på trafikterminalerne.
Når en kunde ikke bærer mundbind i den offentlige transport, kan der ifølge Midttrafik ske flere ting afhængig af alderen på kunden og kundens opførsel.
– Vi sender ikke børn af bussen, siger Thomas Dalgaard Mikkelsen.
Det står dog anderledes til med voksne.
– Vi går i dialog og spørger til årsag, og hvis det er en principsag, beder vi dem forlade bussen, og hvis de ikke vil det, ringer vi til politiet, siger Thomas Dalgaard Mikkelsen.
Midttrafik har hævet antallet af vagter med halvtreds procent, da antallet af passagerer er steget efter studiestart.
– Jeg synes det er vigtgt at sende et signal, om at vi skal passe på hinanden, siger Thomas Dalgaard Mikkelsen.
De oplever dog ikke, at der er flere kunder, der nægter at bruge mundbind.
– Vi fik markant flere kunder ved studiestart, men afviste kunder forblev på samme niveau, så for mig er det et billede af at aarhusianerne tager det alvorligt, siger Thomas Dalgaard Mikkelsen.
Selve kravet om mundbind er sat til at udløbe i slutningen af oktober.
Undtagelser for brug af mundbind:
Følgende personer er undtaget fra vores anbefalinger om at bruge mundbind i det offentlige rum, som fx i den kollektive trafik:
Kravet om mundbind eller visir gælder hele døgnet for alle rejsende på 12 år og derover. Kravet gælder i al kollektiv trafik:
Kilde: Transport- og Boligministeriet
ANNONCE