Køb 3840 dåsesodavand før grænseturen betaler sig

4. marts 2013 10:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Køb 3840 dåsesodavand før grænseturen betaler sig
Billede mangler

Grænsebutikker som Poetzsch, Otto Duborg og Fleggaard bliver – særligt i weekenderne – overrendt af danskere, der gerne vil spare lidt på at fylde forrådet af mad – og drikkevarer op.

Men der skal en særdeles stor trailer til rådighed, hvis turen over grænsen skal blive god forretning. Det viser en ny analyse fra Nykredit. Nykredits forbrugerøkonom Johan Juul Jensen har set på priserne på en række typiske grænsevarer som dåseøl – og sodavand, chokolade, sprut og kaffe og sammenholdt besparelsen på varerne med udgifterne til selve turen.

Grænseturen ofte ikke god forretning

Konklusionen er, man skal bo meget tæt på grænsen eller købe meget stort ind, før turen til Tyskland giver mening – ud fra en økonomisk betragtning.

»Enten snyder de danske forbrugere sig selv, eller også er de ikke først og fremmest drevet af besparelser og føler at turen frem og tilbage har en værdi i sig selv. I hvert fald kan det langt fra altid betale sig at køre over grænsen efter vand, for at sige det sådan,« skriver Johan Juul-Jensen i sin analyse.

Ifølge Nykredits priseksempler kan man typisk spare fem kroner på en ramme dåseøl eller dåsesodavand, mens besparelsen på en æske fyldt chokolade er ni kroner. Men selvom der altså er tale om væsentlige besparelser så undervurderer mange forbrugere ifølge Johan Juul-Jensen de fulde omkostninger ved at tage bilen. 

Returtur fra Kolding = 400 kroner

Benytter man FDMs beregningsmodeller – som også medregner bilens slitage, værditab og en andel af de faste udgifter som forsikring og afgifter – så koster en returtur fra Kolding til grænsebutikkerne 400 kroner i en bil med god driftsøkonomi og 800 kroner, hvis man kører fra Århus.

Det betyder, at man skal købe 3840 dåsesodavand, svarende til 160 rammer, før turen fra Århus har tjent sig selv hjem. Kører man samme tur – men køber udelukkende dåseøl – ender man med en regning på 700 kroner, fordi der er et loft over, hvor mange øl man må købe.

Tag tandlægen i Tyskland

Ifølge Johan Juul-Jensen er det især afskaffelsen af den omdiskuterede fedtafgift, men også lavprisvarehusenes indtog og øget konkurrence blandt de danske butikker, der har gjort turen over grænsen mindre attraktiv. Men der er stadig gode økonomiske argumenter for at tage til Tyskland, understreger han.

»Der er fortsat områder, hvor man kan opnå besparelser, særligt serviceydelser som f.eks. tandlægebesøg og bileftersyn, selvom det ikke typisk er det, vi forbinder med grænsehandel,« skriver han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu