Københavns Kommune indfører systematisk kontrol med social dumping

4. marts 2013 02:32 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Københavns Kommune indfører systematisk kontrol med social dumping

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) vil sammen med SF og Enhedslisten indføre systematisk overvågning for at imødegå social dumping på København Kommunes byggearbejdspladser. Det siger Frank Jensen til DR’s 21Søndag, der sætter fokus på manglende systematisk kontrol med social dumping i offentlige byggerier.

 

»Social dumping er total uacceptabelt. Folk som arbejder på kommunens byggepladser skal behandles ordentligt. Derfor vil Socialdemokraterne sammen med SF og Enhedslisten i København pålægge alle forvaltninger at følge systematisk op på løn og arbejdsforhold,« siger Frank Jensen.

»Jeg vil bede forvaltningen om at udarbejde en model, så vi gør det bedst muligt. Der kan blive tale om stikprøvekontrol, følgegrupper med faglige repræsentanter på de enkelte opgaver og efteruddannelse af medarbejdere i at følge op på kontrakter.«

»Samtidig vil jeg gerne understrege, at den kommunale kontrol aldrig vil kunne erstatte fagbevægelsens vigtige arbejde med at følge forholdene tæt på den enkelte byggeplads. Vi vil gerne gøre, hvad vi kan, men vi vil altid være afhængige af engagerede fagforeninger og medarbejderne på den enkelte arbejdsplads. Det er dem, der først mærker, om de fine ord på papir bliver ført ud i livet.«

Frank Jensen mener, at beslutningen ligger i naturlig forlængelse at S, SF og Enhedslisten sidste år pålagde alle forvaltninger at følge op på medarbejdernes forhold, når de udliciterer og overfører medarbejdere til private firmaer, samt at Københavns Kommune siden 2011 har stillet krav til sine leverandører om overholdelse af en række etiske og sociale hensyn ved alle kontrakter på 1 million kroner eller derover.

Fagbladet 3F og 21 SØNDAG har forud for udsendelsen 3. marts blandt andet gjort overborgmesterens sekretariat opmærksom på flere sager om påstået social dumping under Københavns Ejendomme, der hører under Kultur- og Fritidsforvaltningen.

På den baggrund af henvendelsen har overborgmesteren bedt kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) om en redegørelse. Ifølge redegørelsen har forvaltningen gennemgået ansættelseskontrakter og lønsedler på arbejde udført af underentreprenør Danpartner på Emdrup Vænge og Øbrohallen.

Om begge sager skriver forvaltningen, at »materialet er gennemgået, og det vurderes, at entreprenøren overholder aftalegrundlaget med Københavns Ejendomme.«

I den tredje sag om Valby Vandkulturhus afventer forvaltningen dokumentation.

I forhold til den fjerde sag, som vedrører renovering af Fælledgården på Østerbro, har Københavns Kommune gjort 21 SØNDAG opmærksom på, at det er den selvejende institution selv, der er bygherre, mens boligselskabet KAB er byggeadministrator. Københavns Kommune stiller alene grundkapitaltilskud til rådighed, og lovgivningen giver ikke Københavns Kommune mulighed for at stille krav om overholdelse af etiske eller sociale krav.

BNB

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu