Kødbranche advarer mod overdreven kontrol

14. februar 2013 17:22 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kødbranche advarer mod overdreven kontrol
Billede mangler

Skandalen om hestekød i produkter, der egentlig burde indeholde oksekød, udvikler sig dagligt, men selvom der sandsynligvis også har været solgt lasagne med hestekød og ikke oksekød i Danmark, så skal man passe på med at indføre unødig ekstrakontrol herhjemme.

 

Det mener flere repræsentanter for kødbranchen, efter at både EU-Kommissionen og fødevareminister Mette Gjerskov (S) har opfordret til øget kontrol af kødprodukter. EUs sundhedskommissær, Tonio Borg, har foreslået en tre måneders prøveperiode fra 1. marts, hvor alle EU-lande skal DNA-teste bearbejdet oksekød.

»Vi har allerede et stærkt kontrolsystem med egenkontrol, sporbarhed, stikprøver og andet, og svindlen bør ikke foranledige til panikregulering, herunder DNA-test, som vil ramme alle ærlige producenter. Derimod må indsatsen nu rettes mod at finde svindlerne,« siger Ole Linnet Juul, branchechef for Dansk Industri.

Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer mener »helt klart«, at den nuværende fødevarekontrol i Danmark er tilstrækkelig.

»Man skal passe på med ikke at overreagere. Der er tilsyneladende tale om nogle svindelsager, hvor alt tyder på, at det er begrænset til nogle få virksomheder og lokaliteter, og vi har jo set, at der er en kæmpe interesse fra detail- og grossistvirksomhederne i, at det her bliver kortlagt.«

»Vi har også set et stort engagement i at sikre, at usikre varer ikke kommer ud til at forbrugerne, så jeg mener, at der er al mulig grund til lige at tage det roligt og se, hvordan det udvikler sig,« siger formand Martin Merrild.

Fødevarestyrelsen holdt torsdag møde med blandt andre Landbrug & Fødevarer, og efter mødet fastslog styrelsens direktør, Esben Egede Rasmussen, at »der er brug for at gøre lidt ud over det sædvanlige for at genskabe forbrugertilliden«.

Derfor iværksætter Fødevarestyrelsen i næste uge en screeningundersøgelse i danske supermarkeder for at sikre, at der er det rigtige kød i køledisken.

»Der er behov for at gøre noget ekstraordinært. Nu laver vi en screeningundersøgelse, og det, som kommissionen foreslår, er jo også et ekstraordinært prøveprogram over en periode, og derefter har vi forhåbentlig fundet de skyldige og også skabt sikkerhed for, at det, der er på markedet, er i orden,« siger Esben Egede Rasmussen.

Der er blevet solgt hestekød pakket ind som oksekød i op til 16 europæiske lande, og det er sandsynligvis også tilfældet i Danmark. Sporet fører ifølge BBC over kødgrossister i Holland og Cypern og tilbage til slagterier i Rumænien.

Den britiske avis The Observer skriver, at mafiabander fra Italien og Polen mistænkes for at have tjent formuer ved at sælge blandt andet hestekød som oksekød. De kriminelle bander har angiveligt truet dyrlæger til at godkende kødet fra hestene som oksekød.

Torsdag ramte hestekødsskandalen også Tyskland, hvor supermarkedskæden Real valgte at fjerne frosne lasagner fra sine hylder efter fund af hestekød.

I Storbritannien har man fået svar på prøver foretaget blandt 206 døde heste, og myndighederne advarer nu om, at der kan være sundhedsfarlig dyremedicin i seks slagtede heste. De seks heste er allerede sendt til Frankrig, og herfra kan de være endt i den europæiske fødevareproduktion.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu