Føj for den: Almindeligt køkkensalt gemmer på noget klamt

19. oktober 2018 15:19 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Det virker ikke til at være relevant, hvorfra salten stammer. Mikroplasten findes mange steder.

Hvad er der i køkkensalt, foruden salt? Spørgsmålet virker måske underligt, for salt er vel bare salt? Ja og nej. Ifølge National Geographic gemmer almindeligt køkkensalt til tider på noget, der som sådan intet har at gøre i vores fødevarer.

Det handler om mikroplast, der er findet i 36 af 39 testede mærker af husholdningssalt. National Geographic skriver, at undersøgelsern er foretaget af mærker af salt fra lande i både Europa, Nord- og Sydamerika, Afrika og Asien. I langt de fleste mærker fandt man spor af mikroplast.

Men hvad er mikroplast? Ifølge Miljøstyrelsen er mikroplast alle plastikstykker, der er mindre end en halv centimeter i diameter. De fleste stykker mikroplast er noget mindre end det, og i udgangspunktet skal man som borger ikke være bekymret for at indtage mikroplast.

GALLERI: SÅDAN SKÆRER DU NED PÅ SALTFORBRUGET.

Hos Miljøstyrelsen understreger man dog, at der mangler en masse viden om mikroplast og dets indvirkning på både mennesker og miljø, at man intet definitivt kan sige om det, endnu.

Det er svært at undgå mikroplast

National Geographic har talt med Sherri Mason, der har været med til at forske i salt og i mikroplastforekomsten i bordsalt.

Hun peger på, at man umiddelbart ikke slipper for mikroplast i salt, bare fordi man køber sin salt fra et særligt sted. Dertil blev der fundet mikroplast i salt fra for mange forskellige steder i verden.

Miljøstyrelsen er i øvrigt ikke de eneste, der kommenterer på, om mikroplast er farligt eller ej, og Miljøstyrelsen er heller ikke de eneste, der ikke kan svare definitivt på spørgsmålet.

National Geographic omtaler eksempelvis en undersøgelse, hvor 320 eksisterende undersøgelser af mikroplast blev gennemgået. I studiet af de mange undersøgelser fandt man frem til, at der er virkelig, virkelig meget, vi endnu ikke ved om mikroplast.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu