Bør du køre med cykelhjelm? Der findes blodigt gode argumenter for det

23. november 2017 16:04 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

En stor del af danskerne vil køre det til et lovkrav at køre med cykelhjelm. Og så er der de, der frygter, at en sådan lov til gøre mere skade end gavn.

Bør du køre med cykelhjelm? Hvis man spørger folk, der har haft cykelulykker helt inde på livet, er svaret klart. Ja, du bør køre med cykelhjelm, og det burde måske endda slet ikke være et emne, vi var nødt til at diskutere.

I foråret 2017 kunne Avisen.dk fortælle, at 72% af adspurgte danskere ville gøre det til et krav om, at man skal køre med cykelhjelm, når man bevæger sig ud i trafikken. Blandt jasigerne var der dem, der mente, at reglen kun bør gælde for børn, men 49% af de adspurgte mente altså, at det burde være lovpligtigt for alle at køre med cykelhjelm.

Trods befolkningens opbakning vinder ideen dog ikke indpas hos alle, hverken hos Rikke Christensen, der er butiksbestyrer hos Esbjerg Cykellager, eller hos Klaus Bondam, der er direktør i Cyklistforbundet. Hos sidstnævnte handler det om, at man frygter, at folk dropper cyklen, skulle det blive et lovkrav at køre med cykelhjelm. 

Vores erfaring siger os, at kampagner virker rigtig godt. Vi oplever et stigende hjelmbrug blandt danskerne, og blandt børn på indskole- og mellemskoletrin bruger stort set alle cykelhjelm. Der, hvor der stadig er en udfordring, er hos teenagerne. Men i en tid, hvor stadigt færre børn og unge cykler i skole, anbefaler vi ikke, at man gør det lovpligtigt at bruge cykelhjelm. Det vil i værste fald få flere til at droppe cyklen, sagde Klaus Bondam til Avisen.dk i foråret 2017.

Hjernerystelsen sad fast i årevis

I Esbjerg ligger Esbjerg Cykellager, og her har 27-årige Rikke Christensen arbejdet, siden hun var 16 år gammel. Da hun var 14 væltede hun på cykel, hun havde ikke hjelm på, og det styrt førte til en hjernerystelse, der ikke var sådan at ryste af.

– Det er ikke noget man kan se, og det er svært at overbevise sig selv og andre om, at man har, fortæller Rikke Christensen. Hun oplevede selv, hvordan det var at leve med efterveerne efter et voldsomt cykelstyrt, og da hun mødte sin nuværende kæreste nogle år senere, besluttede de sig i fællesskab for, at gamle, grimme og fornuftige sammen. De begyndte at køre med cykelhjelm.

Fik en god idé

For et års tid siden sad Rikke så og bladrede i et katalog med nye cykelhjelme i. Her kunne hun læse, at hvis alle brugte cykelhjelm ville flere cyklister redde livet hvert år, og cyklister i hundredvis ville undgå alvorlige hovedskader.

– Jeg tænkte, at det burde folk da vide, fortæller Rikke i dag til Newsbreak.dk. Derfor tog hun tallene, skrev dem på et stykke papir og hængte det op ved kassen i forretningen. Her har det hængt lige siden, og Rikke er ikke i tvivl om, at skiltet har en effekt.

– Folk ser det, når de betaler for noget andet, og så siger de, “nu må vi lige kigge på den hjelm der,” fortæller Rikke Christensen. Hun fortæller om par og forældre, der med deres børn har diskuteret hjelmen, og hun fortæller om de mennesker, der køber en hjelm, fordi deres datter har gjort det, fordi de også vil leve et langt og lykkeligt liv.

Om tallene på skiltet i butikken er helt korrekte, og hvor de stammer fra, det er svært at sige ud af det blå. Sikkert er det, at man hos Rådet for Sikker Trafik fortæller, at der forekommer dobbelt så mange alvorlige hovedskader blandt cyklister, involveret i alvorlige trafikulykker, end blandt dem, der ikke kørte med hjelm.

Julie kørte heldigvis med hjelm

Sidst i oktober fortalte Newsbreak.dk historien om Julie og hendes mor, Ulla Nysted Marskot. Ulla betegner sig selv som en af de “nederen” forældre, der insisterer på, at alle hendes børn kører med hjelm. Hver gang, de sidder på en cykel, helt og aldeles uden undtagelse.

Som du kan se i galleriet til denne artikel, var Julies hjelm formentlig medvirkende til, at hun ikke kom mere alvorligt til skade, end hun gjorde, da hun røg af cyklen en dag i oktober. Julie husker ikke selv, hvad der skete, men familien gætter på, at skoletasken satte sig fast i forhjulet en onsdag formiddag. Det regnede, det skulle gå stærkt, og pludselig fløj Julie af cyklen.

– Hun lander med hovedet først, fortalte Ulla Nysted Marskot til Newsbreak.dk, da vi fortalte Julies historie første gang.

I forbindelse med styrtet flækkede Julies hjelm, der tog det værste slag, da hovedet ramte asfalten. Venstre side af Julies ansigt tog resten, da hun slog hovedet direkte ned i asfalten.

Lovpligtigt at køre med hjelm

Hos Cyklistforbundet er man også helt klare i mælet om, hvorvidt vi danskere bør køre med hjelm; det bør vi. Men man tror ikke på, at et lovkrav ville få alle danske cyklister til at tage hjelmen på, og man frygter faktisk, at der ville være de, der bare lod cyklen stå.

Rikke Christensen har det på samme måde. Nok lever hun, blandt andet, af at sælge cykelhjelme, og nok er hun ikke i tvivl om, at alle danske cyklister burde køre med hjelm. Men hun frygter også, at et lovkrav om at køre med cykelhjelm, vil få folk til at lade cyklen stå.

Cyklistforbundet henviser til lande med lovkrav om at køre med cykelhjelm, hvor der er dem, der kører uden hjelm og dem, der slet ikke cykler.

–  Vi anbefaler helt klart, at man bruger cykelhjelm. Men vi synes ikke, det er fornuftigt at gøre det lovpligtigt at bruge hjelm, sagdeKlaus Bondam til Avisen.dk i forbindelse med historien i foråret.

Kilder: Avisen.dkCyklistforbundet Rådet for Sikker Trafik. 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu