Lægeforeningen og Ældresagen strides efter lovændring

17. juli 2017 09:30 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Er det godt eller dårligt nyt, at reglerne for generhvervelse af kørekortet er blevet ændret til fordel for samfundes ældste?

Som Newsbreak.dk tidligere har fortalt, blev reglerne for fornyelse af kørekort ændret 1. juli med virking for det, der sker, når kørekortet skal fornyes. Det har gjort livet som trafikant lettere for landets ældre medborgere, men det er langt fra alle, der jubler over, at de ældste bilister ikke længere skal fremvise en lægeattest, når kørekortet skal fornyes.

TV2 Fyn har i den forbindelse talt med 78-årige Kirsten Manczak fra Thurø. Hun har kørt bil, siden hun var 18 år gammel, og for hende er bilen en nødvendighed.

– Når man bor på Thurø, er det vigtigt at have en bil. For eksempel når jeg skal køre til Svendborg, siger hun.

Kærkommen ændring

Kirsten fortæller til TV2 Fyn, at hun er glad for, at hun ikke længere skal forbi lægen til et helbredstjek, når kørekortet skal fornyes.

– Det er da rart. Så slipper jeg også for at betale hos lægen. Det koster jo en del, siger Kirsten Manczak til TV2 Fyn.

Men Kirsten og hendes ligesindede risikerer at være skyld i et stigende antal ulykker, nu de det lettere, når kørekortet skal fornyes. Sådan lyder advarslen fra en kørelærer, TV2 Fyn har talt med.

– Det må nødvendigvis gå ud over trafiksikkerheden, siger Jørgen Nygaard Sørensen, indehaver af Køreskolen5700 i Svendborg til TV2 Fyn. Her fortæller, at han er bange for, at der vil ske en stigning i antallet af ulykker med ældre. Han bakkes op af Lægeforeningen. De mener ikke, at deres argumenter for et fortsat lægetjek er blevet hørt.

– Vi synes ikke, det er fornuftigt, at man har afskaffet lægetjekket af ældre i forbindelse med kørekort-fornyelse. I Tyskland viser statistisk materiale, at der er en større ulykkesfrekvens blandt ældre, og det interessante er, at de ikke alene kommer til skade, de er også i høj grad årsag til ulykkerne, fortæller Tue Flindt Müller, formand for Lægeforeningens Attestudvalg til TV2 Fyn.

Ældresagen bakker op

Kirsten og hendes ældre medtrafikanter står dog ikke alene. De møder opbakning fra Ældresagen, der har været med til at anbefale de nye ændringer for, hvad der skal til, når kørekortet skal fornyes. Herfra mener man ikke, at der er risiko for, at der vil opstå flere ulykker, fordi lægetjekket er blevet afskaffet.

– Man har ikke kunne dokumentere, at det (lægetjekket, red.) giver en øget trafiksikkerhed. Man har i stedet haft en masse bureaukrati. Det har været spild af ressourcer, og så har det – set med vores øjne – har en snert af aldersdiskrimination, siger Michael Teit Nielsen, Underdirektør i Ældresagen til TV2 Fyn.

Du kan læse meget mere om kørekort her: 

Kørekort: Alt, der er værd at vide om det laksefarvede stykke plastik.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu