Kørelærere vil have mere kontrol af disse bilister

18. oktober 2017 08:58 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Det er ikke retvisende, at det kun er 22 mindreårige bilister, der er blevet sigtet for at køre uden en ledsager, lyder det.

Kørelærere vil have mere kontrol af disse bilister
Kørekort til 17-årige er en treårig forsøgsordning. Arkivfoto.

Siden det ved årsskiftet blev muligt for 17-årige at tage kørekort, er der kommet 15.987 mindreårige bilister på de danske veje.

Tal fra Rigspolitiet viser, at det i samme periode kun er 22 bilister, der er blevet sigtet for ikke at have levet op til de særlige krav, der er til 17-årige bilister. Det skriver DR Syd.

Når 17-årige med det nye kørekort sætter sig ind i bilen, skal de nemlig have en erfaren ledsager med på passagersædet, der blandt andet har haft kørekort i minimum ti år. Den regel gælder, indtil den unge bilist fylder 18 år.

Det er dog for tidligt at konkludere, at de få sigtelser er ensbetydende med, at de unge er meget lovlydige.

Det vurderer Knud Reinholdt, der er leder af færdselsafdelingen hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

– Der kan være flere 17-årige, der har kørt uden ledsager, men som bare ikke er blevet fanget, siger han til DR Syd.

Kan være svært at se

Knud Reinholdt fortæller, at det kan være svært at se, om føreren af en bil er 17 år eller 18 år. Derfor kræver det, at føreren bliver stoppet og kontrolleret. Og ifølge Knud Reinholdt har der ikke været de samme ressourcer som tidligere til at kontrollere bilister.

– Vi har haft mange opgaver i år blandt andet med grænsekontrol, så vi har ikke haft de samme ressourcer til at være til stede med færdselskontrol, siger han til DR Syd.

Bent Snitgaard, der er formand for Esbjerg Kørelærerforening, mener, at de 22 sigtelser lyder som et urealistisk lavt tal.

Han og kollegaerne møder jævnligt tidligere elever, der ikke overholder reglerne.

– Vi møder dem ude i trafikken, og vi kan se, at hvis der sidder en ved siden af, så er det i hvert fald ikke en, der er gammel nok til at have haft kørekort i ti år. Vi ser dem også komme kørende alene på vej til og fra skole, siger han til DR Syd.

Flere bryder reglerne

Karin Bork, der er næstformand for kørelærerforeningen i Vejen, er overbevist om, at der er flere 17-årige, der bryder reglerne og kører alene, end tallene giver udtryk for.

Og det er et problem, at der ikke bliver stoppet flere, mener hun:

– Det er vigtigt, at de 17-årige ved, at der er en reel risiko for at blive standset og kontrolleret af politiet, ellers er den her ordning ikke så meget værd, siger hun til DR Syd.

Det er næsten umuligt og meget omstændeligt for politiet at kontrollere, om de 17-årige nu også overholder reglen. Det forklarer trafikforsker Harry Lahrman fra Aalborg Universitet.

– Skulle man finde ud af, hvor mange der reelt bryder reglerne, skal politiet stoppe et tilfældigt udsnit af alle bilister. Det er et kæmpe projekt, der ikke giver mening at gøre i virkeligheden, siger han til DR Syd.

Kender endnu ikke effekten

Harry Lahrman mener i stedet, det vigtigste er at finde ud af, om det giver færre ulykker, når de unge bilister kører med en ledsager, der lever op til kravene. Den effekt kender vi ikke endnu, forklarer han.

– Viser det sig, at de 17-årige er involveret i flere uheld, end de 18-årige, selvom de skal have en ledsager med sig, så kan man overveje, om det skal have konsekvenser. Man kan for eksempel sætte et skilt på bilen, der signalerer, at de er 17-årige bilister, foreslår han.

Fakta

17-årig bilist - krav til ledsageren

Hvis man har taget kørekort som 17-årig, findes der nogle klare regler for, hvornår man må sætte sig bag rattet. Reglerne gælder dog mere for medpassageren end den 17-årige. De er som følger:

Hvis du gerne vil fungere som ledsager for en 17-årig bilist, skal du opfylde en række krav:

– Du skal være minimum 30 år

– Du skal have haft et dansk udstedt kørekort til kategori B (alm. bil) i de seneste 10 år. I den periode må kørekortet ikke have været frakendt – hverken betinget eller ubetinget

– Du skal have et gyldigt kørekort til kategori B (almindelig bil), der er udstedt i Danmark.

– Du skal altid medbringe dit kørekort

– Du skal til enhver tid lovligt kunne køre bilen. Dvs. at du ikke må have en promille over 0,5, have indtaget ulovlige stoffer eller være så træt eller syg, at du ikke kan køre bilen forsvarligt.

Derudover: 

Når I kører, er det din opgave at give råd og vejledning til den 17-årige og hjælpe ham/hende med at bevare overblikket på turen.

Det er den 17-årige, der er juridisk fører af bilen og dermed har ansvaret for kørslen.

Når du fungerer som ledsager for en 17-årig, må I kun køre i Danmark.

Kilde: 

Sikkertrafik.dk.

Kørekort til 17-årige er en treårig forsøgsordning.

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi er det kun tre unge bilister, der er blevet sigtet for at have overtrådt reglerne.

Det laksefarvede stykke plastik

Dit kørekort hed i gamle dage førerbeviset. Det er din dokumentation for, at du må føre biler, motorcykler, lastbiler og meget, meget andet.

Med det følger der et særligt ansvar. Der følger også en masse regler med det, og de vigtigste regler må siges at være færdselsreglerne.

Det er et krav fra offentlighedens side, at du overholder færdselsloven, hvis du ønsker at være sikker på at beholde dit kørekort.

Se meget mere om kørekortet her – Kørekort: Alt, der er værd at vide om det laksefarvede stykke plastik

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu