Blødkogte æg, hårdkogte æg, smilende æg og pocherede æg

13. september 2018 21:09 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

At koge et perfekt blødkogt æg, hårdkogt æg, smilende æg eller pocheret æg bliver nemt som en leg med denne guide - det handler alene om kogetiden

Blødkogte æg, hårdkogte æg, smilende æg og pocherede æg
Når man skal koge æg er det vigtigt at have styr på kogetiden så du sikrer at dit hårdkogte æg, blødkogte æg, smilende æg eller pocherede æg bliver helt perfekt. Arkivfoto.

Står du og skal koge æg – hvad enten det er hårdkogte æg, blødkogte æg, smilende æg eller måske endda det lidt mere raffinerede og lidt skrøbelige pocherede æg, så skal du kende dine kogetider.

For det er absolut ikke ligegyldigt hvor lang tid, du har lader dine æg stå i det kogende vand.

Nogle “snyder” lidt når de skal koge æg og bruger en æggekoger. Men det er slet ikke nødvendigt, for det er nemt at koge æg selv. Uanset om du skal bruge dem til morgenmad, hvor de fleste gerne ser dem bløde, til en sildemad til frokosten, hvor mange gerne vil have dem lidt mere faste i blommen – men stadig smilende – eller om du skal koge æg til en traditionel dansk æggemad med kartofler, tomatskiver, purløg og lidt salt.

Kogetid blødkogte æg

Blødkogte æg er en videnskab i sig selv – og der er nærmest lige så mange forskellige kogemetoder, som der er husmødre.

Men skal du have perfekte blødkogte æg, der passer som fod i hose til søndags-morgenbordet, så er der én metode, der er sikker hver gang. Og det er uanset om du bruger et almindeligt komfur, induktions- eller gas-komfur- og det er denne:

(Opskrift fortsætter under billedet)

Perfekte blødkogte æg

1: Find en kasserolle – eller en større gryde, hvis du skal koge mange æg. Det må meget gerne være en gryde med tyk bund – det hjælper med at holde temperaturen jævn når vandet koger.

2: Hæld en smule vand i gryden – cirka halvanden til to centimeter. Sæt gryden på komfuret og skru helt op, så det koger og damper. Så er temperaturen i hele gryden 100 grader og det er meget vigtigt.

3: Når vandet i gryden damper og koger skal du lægge ægget – eller de æg, du skal bruge – i gryden. Æggene kommer direkte ned i det kogende. Æggene må kun ligge i ét lag – til gengæld er det uden betydning om det er store æg, mellemstore æg eller små æg.

4: Læg låg på gryden og sørg for, at æggene koges i nøjagtig 6 1/2 minut. Du må gerne skrue lidt ned for temperaturen, så kogepladen kun afgiver svag varme. Specielt hvis du bruger en tykbundet gryde, er det ikke nødvendigt fortsat at have skruet helt op for kogepladen.

5: Tag gryden af komfuret, hæld kold vand over æggene i gryden i 30 sekunder, tag æggene op og server dem straks. Du vil se, at dine æg er kogt helt perfekt.

Bonus-tip: Husk en god skive rugbrød og at sætte salt på bordet. Der er intet der passer så godt til et blødkogt æg med fast æggehvide og flydende blomme, som friskbagt rugbrød og lidt salt på toppen af ægget!

Kogetid smilende æg

Smilende æg er ifølge Den Danske Ordbog betegnelsen for et kogt æg hvis blomme kun er halvt stivnet. Ægget skal dog være kogt så meget, at den stivnede hvide kan holde den bløde æggeblomme på plads. Smilende æg bruges især på frokostbordet som tilbehør til eksempelvis sild eller en rejemad.

(Følg opskriften under billedet)

Perfekte smilende æg

1: Sæt en gryde med vand – halvanden til to centimeter – på komfuret og bring vandet i kog.

2: Læg dine æg i det kogende vand – men kun i ét enkelt lag – og læg låget på straks derefter. Det er vigtigt at du lægger ægget forsigtigt ned i vandet, så det ikke går i stykker. Koger du flere æg ad gangen, så læg æggene forsigtigt i gryden med lidt afstand.

3: Kog æggene under låg i 7 minutter – du må gerne skrue ned for temperaturen, men du skal holde øje med, at vandet stadig koger!

4: Hæld vandet fra æggene og hæld derefter kold vand ned i gryden til æggene. Lad æggene stå i det kolde vand i cirka 10 minutter inden de pilles.

Kogetid hårdkogte æg

Hårdkogte æg kan bruges til mange forskellige ting. Enten som tilbehør til retter – eller alene, på en æggemad.

Det er den nemmeste form for æg at koge. Men pas på – det må ikke få for længe. For lang kogetid giver dit æg en karakteristisk blå/grøn farve rundt omkring blommen. Det ser ikke pænt ud. Et æg skal være hvidt med en gul æggeblomme i midten.

(Følg opskriften under billedet for det perfekte resultat)

Perfekte hårdkogte æg

1: Hæld vand i en gryde – cirka halvanden til to centimeter – og sæt den på komfuret og bring vandet i kog.

2: Når vandet koger skal du forsigtigt lægge æggene ned i vandet – eventuelt med en ske. Læg låg på gryden og begynd at tage tid, så du ved hvor længe æggene har ligget i det kogende vand.

3: Efter 9-10 minutter kan du tage æggene af varmen, hælde vandet fra og hælde koldt vand over. Det er vigtigt at du ikke giver æggene længere, da du risikerer at de får for meget.

Bonus-info: hvis æggene er svære at pille fordi skalden sidder lidt fast, så fortvivl ikke. Det er blot et tegn på, at æggene er friske.

Kogetid pocherede æg

At pochere betyder egentlig bare at “småkoge”. Vandet skal altså ikke buldrekoge, når du skal lave pocherede æg. Så går de nemlig i stykker.

Skal du til at lave pocherede æg, så skal du holde tungen lige i munden. For selvom det egentlig ikke er så svært, så skal man lige have prøvet det en gang eller to før et perfekt pocheret æg sidder lige i skabet.

Sørg endelig for at bruge helt friske æg – jo friskere de er, desto lettere er de at pochere.

(Opskriften kommer lige under billedet)

Perfekte pocherede æg:

1: Hæld vand i en gryde sammen med et par spiseskefulde eddike og bring det i kog. Hvor meget vand du skal bruge er afhængig af grydens størrelse. Men til en almindelig gryde skal du bruge omkring halvanden liter vand og to til tre spiseskefulde eddike i vandet.

2: Når vandet koger så skru ned så det simrer – lige under kogepunktet.

3. Slå æggene ud i hver deres kop, glas eller lille skål.

4: Bring vandet i gryden i bevægelse. Rør rundt med en ske rundt i vandet, så du skaber en lille strøm-hvirvel i midten af gryden. Hæld derefter forsigtigt ægget (kun ét ad gangen!) ned i strøm-hvirvlen og brug skeen til at hjælpe med at samle hviden rundt om blommen.

5: Lad ægget pochere i 3-4 minutter. Det er vigtigt at hviden er stivnet mens blommen inden i skal være helt blød og flydende.

6: Tag ægget op, læg det i en skål med koldt vand. Det gør, at man stopper kogningen og den gule blomme forbliver dermed helt flydende.

7: Fortsæt med et nyt æg og gentag til du er færdig med at pochere.

8: Til sidst kan man fjerne lidt af det overskydende hvide rundt om blommerne, så de pocherede æg er pæne.

Bonus-advarsel: Husk i øvrigt, at hvis det skulle gå galt med dit pocherede æg, så må du aldrig skylle det ud i din køkkenvask!

Er æg sunde?

Det korte svar er: Ja. Æg er sunde. Supersunde. Uanset om du spiser dem som hårdkogte, blødkogte, smilende, pocherede, som æggekage, omelet eller røræg.

Æg er kyllingefostrets madpakke og indeholder masser af næringsstoffer og vitaminer.

Det er ikke æggene, der er usunde – det kan til gengæld være måden du tilbereder dem på eller det tilbehør, du spiser til æggene, der er usundt.

Hvor mange kalorier er der i æg?

Der er cirka 83 kalorier i et almindeligt mellemstort æg på 60 gram. Det betyder, at man kan regne med 138 kalorier pr. 100 gram æg man spiser.

Men antallet af kalorier i æg kan variere meget, da der er stor forskel på, hvordan ægget er tilberedt. De 138 kalorier pr. 100 gram er beregnet ud fra et almindeligt hårdkogt æg, hvor man ikke tilføjer fedtstof. Men laver man eksempelvis spejlæg, æggekage, omelet eller røræg, så stiger antallet af kalorier i takt med mængden af fedtstof, der bruges til tilberedningen.

Som næringskilde er æg rigtig gode, da de indeholder mange af de ting, vi har brug for. Men fordi fedtindholdet er ret stort, nemlig 9,3 gram fedt pr. 100 gram æg, så anbefales det at man spiser æg sammen med magre og fiberholdige fødevarer som eksempelvis grove grøntsager.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu