ANNONCE

Perfekt smilende æg: Sådan gør du

9. februar 2020 08:56 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

At koge et perfekt smilende æg er nemt som en leg med denne guide - det handler alene om kogetiden.

Står du og skal koge smilende æg, så skal du have helt styr på dine kogetider.

For det er absolut ikke ligegyldigt hvor lang tid, du lader dine æg stå i det kogende vand, hvis du vil servere det perfekte smilende æg.

Nogle “snyder” lidt når de skal koge æg og bruger en æggekoger. Men det er slet ikke nødvendigt, for det er nemt at koge æg selv. Uanset om du skal bruge dem til morgenmad, hvor de fleste gerne ser dem bløde, til en sildemad til frokosten, hvor mange gerne vil have dem lidt mere faste i blommen – men stadig smilende – eller om du skal koge æg til en traditionel dansk æggemad med kartofler, tomatskiver, purløg og lidt salt.

Kogetid smilende æg

Smilende æg er ifølge Den Danske Ordbog betegnelsen for et kogt æg hvis blomme kun er halvt stivnet. Ægget skal dog være kogt så meget, at den stivnede hvide kan holde den bløde æggeblomme på plads. Smilende æg bruges især på frokostbordet som tilbehør til eksempelvis sild eller en rejemad.

(Følg opskriften under billedet)

Sådan gør du:

1: Sæt en gryde med vand – halvanden til to centimeter – på komfuret og bring vandet i kog.

2: Læg dine æg i det kogende vand – men kun i ét enkelt lag – og læg låget på straks derefter. Det er vigtigt at du lægger ægget forsigtigt ned i vandet, så det ikke går i stykker. Koger du flere æg ad gangen, så læg æggene forsigtigt i gryden med lidt afstand.

3: Kog æggene under låg i 7 minutter – du må gerne skrue ned for temperaturen, men du skal holde øje med, at vandet stadig koger!

4: Hæld vandet fra æggene og hæld derefter kold vand ned i gryden til æggene. Lad æggene stå i det kolde vand i cirka 10 minutter inden de pilles.

Hvad betyder smilende æg?

Navnet har æggene fået fordi æggeblommen smiler lidt. Den er lidt fugtig. Ikke helt blød, som i blødkogte æg – og ikke helt hård, som i hårdkogte æg. Den er smilende.

Hvad kan man bruge smilende æg til?

Uhmm – der er mange gode ideer, Men faktisk er det kun din egen fantasi, der sætter grænser. Smilende æg er dog fantastiske på en sildemad, som tilbehør til makrel, røget dyrekølle eller bare helt simpelt på et stykke rugbrød med lidt tomat, agurk og godt med salt og peber.

Er æg sunde?

Det korte svar er: Ja. Æg er sunde. Supersunde. Uanset om du spiser dem som hårdkogte, blødkogte, smilende, pocherede, som æggekage, omelet eller røræg – eller som rå æg (kun æggeblommen) på en tatarmad.

Æg er kyllingefostrets madpakke og indeholder masser af næringsstoffer og vitaminer.

Det er ikke æggene, der er usunde – det kan til gengæld være måden du tilbereder dem på eller det tilbehør, du spiser til æggene, der er usundt.

Hvor mange kalorier er der i æg?

Der er cirka 83 kalorier i et almindeligt mellemstort æg på 60 gram. Det betyder, at man kan regne med 138 kalorier pr. 100 gram æg man spiser.

Men antallet af kalorier i æg kan variere meget, da der er stor forskel på, hvordan ægget er tilberedt. De 138 kalorier pr. 100 gram er beregnet ud fra et almindeligt hårdkogt æg, hvor man ikke tilføjer fedtstof. Men laver man eksempelvis spejlæg, æggekage, omelet eller røræg, så stiger antallet af kalorier i takt med mængden af fedtstof, der bruges til tilberedningen.

Som næringskilde er æg rigtig gode, da de indeholder mange af de ting, vi har brug for. Men fordi fedtindholdet er ret stort, nemlig 9,3 gram fedt pr. 100 gram æg, så anbefales det at man spiser æg sammen med magre og fiberholdige fødevarer som eksempelvis grove grøntsager.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu