ANNONCE

Kold næse? Dette skal du være opmærksom på

29. november 2020 10:41 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

En kold næse er kilde til megen frustration, men den afslører også en masse om din generelle sundhed.

Du har sikkert prøvet, at dit snudeskaft føles koldt og har svært ved at finde varmen igen. Oftest bliver det akkompagneret af en let snue eller løbende næse, men er der egentlig noget at være bekymret for, hvis man har en kold næse?

Det kan der faktisk godt være. Derfor er det også vigtigt, at du er opmærksom på de signaler, som de krop sender til dig. En kold næse, kolde fingre eller kolde fødder kan nemlig alle være et godt parameter for, hvordan din almene sundhed egentlig har det. Men kigger man nærmere på næsen, så er dette nok det område, som der har været mest fokus på i den seneste periode, da mundbind blandt andet skal dække næsen.

For mange er mundbindet både irriterende, men egentlig også lidt ekstra varmt, hvis det er koldt udenfor. Men den kolde næse kan sagtens opstå, selvom du føler, at du ellers har det varmt. Og hvis du tit oplever en kold næse, så er det måske værd at besøge lægen.

Healthline har kigget nærmere på, hvad den kolde næse kan betyde – og den kan altså gemme på dystre sandheder om dit helbred.

I galleriet over artiklen kan du se, hvilke sygdomme den kolde næse kan dække over.

Bliver man forkølet af at have kold næse?

Snøft, nys og en løbende næse. Det er børnelærdom, at forkølelse smitter som dominobrikker, der vælter på stribe.

Men ifølge “Patienthåndbogen” er det kun godt halvdelen af dem, der bliver smittet med virus, der rent faktisk udvikler en forkølelse.

Det kan blandt andet hænge sammen med næsens temperatur, siger Bente Klarlund, som er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

– Jeg har altid selv troet, det var noget pjat, at man blev syg af at blive kold. Det er jo virus og bakterier, der giver infektion, siger hun og fortsætter:

– Og det er også stadig rigtigt. Men forskningen viser, at forkølelses- og influenzavirus tager nemmere fat og giver en infektion, hvis man er kold. Så bliver immunsystemet ligesom lammet, og virus kan bedre trænge ind og gøre os syge.

Det samme forskningscenter har også lavet et forsøg, hvor de fik nogle af forsøgsdeltagerne til at sidde med fødderne i koldt vand. Deltagerne fik infektion ind gennem næsen, og her fik dem med fødderne i koldt vand i højere grad infektioner.

– Det passer jo ikke helt med teorien om den kolde næse. Så jeg siger, at man skal holde både fødder og næsen varm i en kold tid, siger Bente Klarlund.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu