Komiker overrasker Italien med forbløffende godt valg

26. februar 2013 00:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Komiker overrasker Italien med forbløffende godt valg
Billede mangler

ITALIEN: Mens resultatet af Italiens parlamentsvalg mandag aften stadig er særdeles usikkert, står én ting klart: Den helt store vinder er Beppe Grillo – en 64-årig langhåret komiker, hvis nytilkomne protestparti, Femstjerne-bevægelsen, meget vel kan blive landets største parti. Det skriver Reuters.

 

Det har i flere uger stået klart, at Grillo med sine ucensurerede skældsord mod de traditionelle partier gjorde fremskridt i meningsmålingerne, men ingen eksperter havde nogensinde forestillet sig, at komikeren kunne vinde omkring en fjerdel af de afgivne stemmer.

»Det er pragtfuldt. På blot tre år er vi blevet det største parti i Italien,« udtalte Grillo ifølge Reuters umiddelbart efter de første exit polls mandag.

»Det har været et vidunderligt eventyr, og vi vil gøre alt det, vi lovede i valgkampen,« fortsatte han.

Den 64-årige, der under valgkampen har turneret landet rundt i en autocamper og tiltrukket titusindvis til sine valgmøder, har med sit protestparti formået at kanalisere al den vrede og frustration, som italienerne føler mod deres politiske ledere på grund af blandt andet frås og korruption.

Grillo er EU-modstander og ønsker, at Italien skal holde en folkeafstemning om, hvorvidt landet skal være medlem af euroen eller ej, og hans politik omfatter blandt andet nedskæringer i politikernes privilegier, en minimumsindkomst for de arbejdsløse, ren energi og gratis internet.

»Konsekvenserne af Grillos succes rækker langt ud over Italien,« vurderer den London-baserede politiske tænketank Demos ifølge Reuters.

»Hans succes demonstrerer en appetit på forandring blandt befolkningen, og de etablerede partier ville gøre klogt i at tage bevægelsen (Femstjerne-bevægelsen, red.) alvorligt,« tilføjer tænketanken.

Beppe Grillo har ironisk nok ikke selv været at finde på stemmesedlen. Han har nemlig en dom for uagtsomt manddrab i forbindelse med en bilulykke i 1981, og partiet vil netop gøre op med, at dømte forbrydere kan stille op som kandidater for politiske partier. Han siger selv, han blot er »talsmand« for partiet og har ligeledes nægtet at deltage i blandt andet tv-debatter.

Sent mandag aften stod Grillos Femstjerne-bevægelse til at få hele 26 procent af stemmerne, hvilket lige nøjagtigt placerer partiet foran Pier Luigis Bersanis Det Demokratiske Parti, der lå på 25 procent, og som stiller op som en del af venstre-centrum–koalitionen.

Det er nok til at give Grillo 110 af Underhusets 630 pladser og 64 af Senatets 315 pladser. I så fald vil det gøre ham afgørende for enhver potentiel koalition.

BNB/Reuters

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu