Kommentator: Regeringen er skyggepart i lærerforhandlinger

3. marts 2013 14:39 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kommentator: Regeringen er skyggepart i lærerforhandlinger
Billede mangler

Arbejdsmarkedets parter ordner deres egne forhold uden indblanding fra politikerne.

 

Det er en af grundpillerne i Den Danske Model, men den nuværende regering har ved flere lejligheder blandet sig for at lægge pres på lønmodtagerne. Senest har økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i et interview med Berlingske afvist argumenterne fra Danmarks Lærerforening (DLF) i forhandlingerne om lærernes arbejdstid.

Selv bedyrer Vestager, at der ikke er tale om indblanding, men det afviser politisk redaktør Jesper Termansen fra Radio24syv, der ser et klart mønster i regeringens fremgangsmåde under penible faglige konflikter.

»Det her lægger sig i en række af hændelser, hvor regeringen er gået længere, end det er set hidtil. Vi havde trepartsforhandlingerne, vi havde SMSen til kabinepersonalet i SAS, og nu har vi interviewet med Margrethe Vestager,« siger han.

»Hun lægger pres på lærerne ved at sige indirekte, at hvis de ikke makker ret, så er det deres skyld, at vi ikke får heldagsskolen. Og når en topminister blander sig i en af parternes argumenter i en konfliktsituation, så er det en direkte indgriben i, hvordan forholdene skal tilrettelægges,« konstaterer Jesper Termansen.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti kritiserer Margrethe Vestager for utidig indblanding, og ifølge de to partiers ordførere fungerer Kommunernes Landsforening (KL) som regeringens forlængede arm i forsøget på at bane vej for heldagsskolen. Det afviser KL og Vestager, men ifølge Jesper Termansen tyder det på, at der er noget om snakken.

»Man kan få den tanke, at der er lavet en underhåndsaftale om, at arbejdstidsaftalen skal give nogle penge, som skal bruges til at finansiere folkeskolereformen,« siger den politiske redaktør, der peger på regeringens nyligt lancerede vækstplan som et klart fortilfælde.

»Her havde regeringen i al hemmelighed forhandlet en økonomiaftale med KL og dermed skabt økonomisk råderum til at få vækstplanen til at hænge sammen. Nu mærker DLF, at der er en skyggepart, som blander sig i overenskomstforløbet, nemlig Margrethe Vestager, der er parat til at foretage et lovindgreb, hvis det ikke går regeringens vej i forligsinstitutionen,« forklarer Jesper Termansen.

DLF-formand Anders Bondo Christensen opfatter også ministerens kommentarer som en direkte indblanding i konflikten, ligesom han føler, at regeringen lægger pres på lærerne.

»Regeringen har selv blandet vores aftaleforhandlinger dybt, dybt ind i deres egen folkeskolereform. Der ligger et papir fra Ministeriet for Børn og Undervisning samt Finansministeriet dateret 18. oktober 2012, hvor der adskillige gange står, at finansieringen af folkeskolereformen skal ske gennem lærernes overenskomst og arbejdstidsaftale,« siger han.

KLs chefforhandler, Michael Ziegler (K), afviser sammenkoblingen som en konspirationsteori.

»Vi bliver ikke fjernstyret af regeringen. Sagen er den, at vi allerede talte om et opgør med arbejdstidsreglerne, inden den nuværende regering kom til,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu