Kommentator: Thorning går planken ud

25. februar 2013 11:40 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kommentator: Thorning går planken ud
Billede mangler

»Det er tydeligt, at regeringstoppen med Helle Thorning-Schmidt (S), Margrethe Vestager (R) og Bjarne Corydon (S) i spidsen har valgt at sætte alt på et bræt. De satser nu alt på, at vælgerne til syvende og sidst vil belønne regeringen for dens økonomiske kurs. Det er forklaringen på, at SRSF-regeringen inden for et døgn både går til angreb på kontanthjælpssystemet og lægger op til at lette selskabsskatten i den kommende konkurrenceevnepakke.«

 

Sådan lyder vurderingen fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, forud for offentliggørelsen af den nye kontanthjælpsreform mandag klokken 12.15 og præsentationen af konkurrenceevnepakken tirsdag, skriver B.dk.

»Uden sammenligning kaster regeringen sig nu ud i sin største satsning til dato, og den kan ikke være sikker på resultatet. I regeringstoppen satser man på, at det frem til valget vil lykkes at vinde vælgerne tilbage på en politik, som mange økonomer og en del af erhvervslivet vil anerkende. Lykkes det at vinde midtervælgerne tilbage på den konto, vil regeringen fortsat have en lille chance for at gøre et overraskende comeback inden næste valg, for der er ingen tvivl om, at netop håndteringen af økonomien står på toppen af vælgernes dagsorden. Hvis vælgerne føler, at regeringen gør det rigtige for at få skabt nye job og få sat gang i hjulene, har den endnu en chance,« siger Thomas Larsen til B.dk.

Han understreger imidlertid, at den politiske risiko er enorm for regeringspartierne. Og navnlig for S og SF, som i forvejen er ude af samklang med deres vælgerbagland.

»I den kommende tid har regeringen til hensigt at forhandle med de borgerlige partier om besparelser af SU og kontanthjælp samtidig med, at regeringen vil lette skatter og afgifter for erhvervslivet. Set med kritikernes øjne vil det betyde, at studerende og kontanthjælpsmodtagere kommer til at betale for at styrke erhvervslivets rammevilkår. Det vil mange borgerlige vælgere anerkende, men det vil være dybt forstemmende at være vidne til for store dele af baglandet hos S og SF. Dertil kommer, at regeringen vil blive skydeskive for en spærreild af kritik fra Enhedslisten. Vi er i den paradoksale situation, at flere erhvervsorganisationer allerede er begyndt at juble, mens mange medlemmer af S og SF skal bide sig i knoerne for ikke at protestere,« lyder det fra kommentatoren.

Thomas Larsen peger på, at uroen i S og SF lurer lige under overfladen.

»Det var ikke tilfældigt, at tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) sammen med den tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen (S) i weekenden kritiserede regeringen for ikke at arbejde aktivt for at indføre en særlig skat på finansielle transaktioner. I den forbindelse satte Peter Hummelgaard ord på den frustration, som mange centrum-venstre vælgere føler, da han sagde, at S og SF inden valget i 2011 ønskede at tage fra bankerne og give til børnene – men at resultatet var blevet omvendt. Den slags udsagn gør ondt i S og SF,« siger Thomas Larsen.

Samlet set har Thorning og co. sat alt på et bræt, mener han.

»Økonomisk er der lagt op til et forår i reformernes tegn. Samlet set vil initiativerne på én gang stramme op på de offentlige udgifter og styrke vilkårene for erhvervslivet. Det vil økonomerne rose. Men politisk er der tale om en enorm gambling, og regeringen har det problem, at den ikke kan regne med, at konjunkturerne bedrer sig tilstrækkeligt meget inden næste valg, så den kan få æren for at have ført Danmark gennem krisen. Dertil kommer, at flere af initiativerne i planerne kun kommer til at virke på længere sigt. Thorning har kort sagt sat alt på et bræt og kommer til at udfordre sine egne til det yderste,« lyder det fra Berlingskes kommentator.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu