Kommentatorer: Presset Villy skal samle SF

14. april 2012 09:09 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kommentatorer: Presset Villy skal samle SF
Billede mangler

Der er nærmest udbrudt borgerkrig i SF-land inden landsmødet i Kolding i denne weekend.
Nu skal partileder Villy Søvndal ikke alene forsøge at samle det splittede parti, han skal også redde SF’s liv som regeringsparti.
Det vurderer to fremtrædende politiske kommentatorer, der med spænding ser frem til partitoppens redningsaktion.
“Det er et enormt vigtigt landsmøde for Villy Søvndal. Det er jo i virkeligheden det helt store opgør om SF’s sjæl, der står på spil på dette landsmøde. Skal SF være et parti, der tilbagelænet kritisk følger samfundsudviklingen og agerer opposition, eller skal SF være et parti, der sidder ved regeringsbordet og indgår de kompromiser det kræver,” siger politisk kommentator Hans Engell til Newspaq.
Den vurdering er politisk kommentator Michael Kristiansen fra TV 2 News-programmet Mogensen og Kristiansen helt enig i.
“Det handler i høj grad om at finde partiets sjæl igen. Der har været en trykkoger, der har holdt alt nede i flere år, fordi det afgørende var, at man kom i regering. Det har handlet om taktik og mindre om politik. Så Villy Søvndal skal have sin politik igennem på landsmødet ellers kan regeringsmagten være i fare,” vurderer Michael Kristiansen.
På landsmødet skal valget om de nye næstformænd i SF stå. Kontroversielle Mattias Tesfaye og borgmester i Lejre Kommune Mette Touborg er klar til at dele rollen. Især Tesfaye har fyldt meget i medierne i den seneste tid, men han kan blive et trumfkort for Villy Søvndal i forsøget på at få samlet SF.
“Villy Søvndal bliver nødt til at give noget af magten tilbage. Den har han haft samlet omkring sig selv om Thor Möger Pedersen (skatteminister, red.), men nu må han indgå nogle gyldne kompromisser,” siger Michael Kristiansen.
Men ikke kun den interne kamp i SF presser Villy Søvndal og partiet. Hele regeringen lider, når SF strides internt og får negative historier i pressen. Derfor sidder to af landets mest magtfulde kvinder klistret til skærmen i denne weekend, vurderer Hans Engell.
“Helle Thorning-Schmidt (S) og Margrethe Vestager (R) sidder bestemt ikke og slapper af og nyder denne weekend. Når det går dårligt i SF i meningsmålingerne, så er det også noget, der rammer de to andre partier i regeringen. Man vil helt sikkert sidde og håbe, at Villy Søvndal får succes på dette landsmøde,” siger kommentatoren.
Omvendt vurderer Hans Engell, at fejler Villy Søvndal på landsmødet, så kan det få katastrofale konsekvenser for regeringen. Han mener dog, at Villy Søvndal vil få held til at samle partiet og skabe ro på den indre slagmark.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu