Kommentatorer tror på stor dansk EU-rabat

7. februar 2013 08:57 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kommentatorer tror på stor dansk EU-rabat
Billede mangler

Der er ingen grund til at frygte for, at Helle Thorning-Schmidt (S) kommer tomhændet hjem fra budgetforhandlingerne i Bruxelles.

 

To af landets førende politiske eksperter vurderer, at statsministeren får forhandlet en dansk EU-rabat på plads, der nærmer sig den milliard kroner, som regeringen igennem længere tid har krævet.

Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen, kalder det direkte »usandsynligt«, at Danmark ikke får en milliard kroner – eller et beløb meget tæt på – i rabat på indbetalingerne til EU-budgettet.

– Det vil være et kæmpe prestigetab, men ud over det så vil hun også stå og mangle pengene i sit budget for 2020-planen, siger han.

Jesper Termansen understreger, at der reelt har foregået forhandlinger om EU-rabatten på embedsmandsniveau længe, og at Helle Thorning-Schmidt allerede har fået en god indikation af, at rabatten på en milliard kroner er et realistisk mål.

– Hun har nogle tilkendegivelser, og hun har flere valgmuligheder, hvor alle sikrer hende et så stort beløb, at hun ikke står afklædt tilbage. Og der taler vi ikke om, at hun får 100 millioner kroner eller noget i den stil. Hun får noget, der ligger oppe i nærheden af det, som hun har bedt om, siger Radio24syvs politiske redaktør.

Han bliver bakket op af Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

– Der er ikke tale om, at Helle Thorning-Schmidt har fået nogen garanti, eller at der allerede er lavet en skjult aftale, men når hun har meldt så hårdt ud, så har hun en overbevisning om, at det kan lykkes, siger han.

Derfor er der til en vis grad tale om et spil for galleriet, når der bliver sået så meget tvivl om, hvorvidt statsministeren får forhandlet rabatten på plads eller ej.

– Man får det til at se meget dramatisk ud, da det så vil være en større sejr, hvis tingene lykkes. Det er en klassisk politisk taktik, at man får tingene til at se meget svære ud, og så har man en kæmpe sejr, når det alligevel lykkes, siger Thomas Larsen.

Han mener dog ikke, at det vil være et ubærligt nederlag for Helle Thorning-Schmidt, hvis EU-præsident Herman Van Rompuy afviser det danske krav.

Statsministeren har meldt ud, at hun er klar til at blokere for EU-budgettet, hvis Danmark ikke får rabat på en milliard kroner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu