ANNONCE

Kommission: 16-årige bør få stemmeret

1. december 2011 08:09 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kommission: 16-årige bør få stemmeret
Billede mangler

En 16-årig i dag er mere moden, end en 16-årig var førhen.
Det mener Valgretskommissionen, som derfor anbefaler, at stemmeretten sættes ned, så 16-årige fremover får stemmeret ved valg til Folketinget, kommunalbestyrelser, regionsråd og EU-Parlamentet, skriver Jyllands-Posten.
En nedsættelse af valgretsalderen kan imidlertid kun afgøres ved en folkeafstemning, og derfor anbefaler Kommissionen i første omgang, at man forsøger at give de 16-årige valgret til valget til EU-Parlamentet i 2014, hvilket ikke indebærer en folkeafstemning.
Folketinget er imidlertid delt om spørgsmålet. I valgretskommissionen sidder blandt andet repræsentanter for regeringspartierne, som også er positivt stemt for forslaget.
“Det er den vej, vi skal gå, hvis vi skal udvikle vores demokrati. Vi vil gerne engagere så mange som muligt, og det kan man gøre med 16-års-valgret,” siger Socialdemokraternes gruppeformand, Mogens Jensen, til Jyllands-Posten.
Han argumenterer, at hvis man kan straffe 16-årige, bør de også få stemmeret.
Venstre er imidlertid uenige i anbefalingen.
“I det øjeblik, man får valgret, bliver man gjort voksen og ansvarlig, og vi synes ikke, at man skal presse den alder længere ned,” siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) til Jyllands-Posten.
I alt har Valgretskommissionen arbejdet i to år og præsenterer 28 forslag til, hvordan unge kan engageres mere i demokratiet.
Kilde: Jyllands-Posten

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu