ANNONCE

Kommunal topchef sigtet for misbrug af borgernes penge

24. januar 2020 12:39 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Kommunaldirektør misbrugte borgernes penge på et hævekort.

Politiet har sigtet en tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune for mandatsvig. Kommunaldirektøren er sigtet for at have brugt et kommunalt kreditkort 174 gange i perioden april 2017 til juli 2019. Sidste gang den 29.

I alt for et beløb på 123.098 kroner, skriver Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse. I en retsmødebegæring, som Newsbreak.dk har modtaget, fremgår det, at mandens misbrug blandt andet foregik ved kontanthævninger.

Misbruget er ifølge advokaturchef Mette Møller foregået ved mange småbeløb, som den tidligere direktør i kommunen skulle have brugt fra 25. marts 2017 til 29. juli 2019.

– Der er 174 forhold, og det er især mange kontanthævninger, og der er også brugt penge ved tankstationer, siger hun.

Stuer Kommune anmeldte selv sagen til politiet i september sidste år, og ifølge borgmester i Struer Kommune Niels Viggo Lynghøj (S) blev det opdaget henover sommeren. Det siger han til DR Midt/Vest.

– Jeg kan sige, at vi i sommer blev opmærksom på nogle forhold, som vi med det samme bad politiet om at undersøge, og det er det, vi nu ser resultatet af. Før domstolen har forholdt sig til sigtelsen, kan jeg ikke kommentere nærmere på indholdet.

Direktøren var ifølge et lokalmedie ansat til en månedsløn på i alt 102.466 kroner inklusive et åremålstillæg på grundlønnen på 27 procent.

Tilståelsessag

Der er en forventning om, at manden vil tilstå forbrydelsen.

I stedet for at sende et anklageskrift til retten har anklagemyndigheden sendt en såkaldt retsmødebegæring. Det betyder, at der ikke vil være bevisførelse i retten. Hvis den sigtede tilstår, vil anklageren rejse tiltalen på selve retsmødet.

I de fleste straffesager med anklageskrifter er det en dommer og to domsmænd, der skal tage stilling til, om man er skyldig eller ej og derefter udmåle straf. I tilståelsessager sidder dommeren alene og afgør sagen.

– Vi ved ikke, hvad det ender med, men nu har vi i første omgang sendt en retsmødebegæring afsted og kan få hans forklaring i retten, siger advokaturchef Mette Møller.

Anklagemyndigheden går efter at få den tidligere kommunaldirektør idømt fængsel, og ifølge politiet vil der på vegne af kommunen blive nedlagt påstand om erstatning. Der foreligger ingen dato for et retsmøde.

Der kan ifølge Straffelovens §280 rejses tiltale for mandatsvig, hvis en person, der forvalter en andens formue, påfører denne tab for ens egen eller andres vindings skyld.

Fakta

Det er han sigtet for

Museumsbesøg, parkeringsafgift, taxakørsel og dagligvarer.

Det er blandt de udgifter, som en nu tidligere kommunaldirektør i Struer Kommune uberettiget har brugt et kommunalt kreditkort til at dække.

Det fremgår af en retsmødebegæring i straffesagen mod eksdirektøren, der nu er sigtet for mandatsvig.

Den ulovlige brug af kommunens kreditkort begyndte ifølge begæringen i foråret 2017 og fortsatte til 29. juli 2019.

16. april brugte direktøren kommunens kort til en betaling på 240 kroner på Museet på Koldinghus i Kolding.

Dagen efter fulgte en betaling på 788 kroner til en overnatning på Hotel Koldingfjord.

Det seneste registrerede misbrug af kortet er fra 26. juli 2019, hvor direktøren hævede 1000 kroner i en Jyske Bank-filial i Hobro.

Generelt er der adskillige kontanthævninger på listen over de 174 forhold.

De fleste ligger på mellem 1000-2000 kroner, men en enkelt kontanthævning skiller sig ud, nemlig da direktøren hævede 10.000 kroner ved Nordea i Struer 14. december 2017.

Den mindste udgift, der er noteret på listen, er en betaling på 24,95 kroner på en tankstation i Hobro 26. juli 2018.

Kommunaldirektøren er sigtet for “at skaffe sig eller andre uberettiget vinding ved i et formueanliggende, som der påhvilede ham som kommunaldirektør at varetage på vegne af Struer Kommune, at have handlet imod kommunens tarv”.

Det gjorde han ved at foretage de 174 hævninger og indkøb “uden kommunalt formål”.

Kommunen led i den forbindelse et tab på godt 123.000 kroner, lyder det i sigtelsen.

Kilde: Retsmødebegæring/Ritzau

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu