ANNONCE

Kommune i sorg: Har fået stjålet uvurderlig sten

14. december 2018 08:56 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Vejsten er fredet. Så det er ulovligt at fjerne dem. Alligevel er det det, der er sket.

Du har sikkert lagt mærke til rækken af sten, der flere steder i landet står langs vejene.

Der er flere forskellige af slagsen – og nu er en af dem forsvundet fra jordens overflade. Eller i hvert fald dens vante plads. (Se billederne i galleriet over artiklen).

Sådanne sten er fredede, så derfor vil både Ringkøbing-Skjern Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen meget gerne have den forsvundne tilbage på plads.

Derfor bliver stenen nu efterlyst.

“Denne fredede vejsten er forsvundet fra rastepladsen på Torstedvej øst for 6980 Tim og vi håber sådan, at få den hjem igen”, skriver Ringkøbing-Skjern Kommune, der ejer stenen, på sin Facebook-side.

Stenen er altså både fredet og et fortidsminde, derfor har kommunen meldt dens forsvinden til politiet. Det var Holstebro Museum, der opdagede stenens forsvinden.

På Facebooksiden skriver kommunen, at der rundt omkring i landet findes en lang række milesten, favnesten, vildtbanesten, sogneskelsten, kilometersten og andre vejsten, som alle er fredede fortidsminder.

“Stenene, der ofte er flere hundrede år gamle, må hverken fjernes eller beskadiges”, står der også.

Tidlige GPS

Som en ekstra beskrivelse af de forskellige vejsten, oplyser kommunen, at de gennem tiden blevet opstillet langt de danske landeveje som en slags datidens GPS, så man kunne orientere sig i landskabet. Stenene findes både som søjler og tilhuggede kampesten, og de varierer i både form og alder fra egn til egn og findes i hver en krog af landet.

Der opfordres forøvrigt til at dele opslaget, så stenen kan komme tilbage på sin rette plads.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu