Kommuner fyrer gravide på stribe

29. maj 2012 11:51 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kommuner fyrer gravide på stribe
Billede mangler

Gravide kvinder slipper ikke længere uden om fyringerne.
Flere fagforbund oplever en stigning i antallet af sager om uberettigede fyringer af gravide, og er bekymrede for, at tendensen fortsætter.
Det skriver A4.
Ifølge en række store fagforbund er antallet af gravide og barslende kvinder, der får en fyreseddel af deres offentlige arbejdsgiver,
steget markant de seneste år.
En central samlet oversigt over fyringer af gravide i den offentlige sektor eksisterer ikke, men alene i FOA er der i dag en bunke på 30 konkrete sager.
Karen Sjørup fra RUC forsker i ligestilling og arbejdsmarkedet, og hun finder udviklingen bekymrende.
“Det er bekymrende, at der ikke er den moral i vores kommuner, og der er noget, de har misforstået,” siger hun.
“Som offentlig myndighed har man da en større forpligtelse til at efterleve loven,” siger hun og fortsætter:
“Den her udvikling er jo en bombe under det system, vi har opbygget omkring barsel og rettigheden til at have et job at vende tilbage til efter barsel,” siger hun.
Karen Sjørup mener, at fyringerne forekommer fordi kommunerne er økonomisk trængte og samtidigt får et stigende antal offentlige opgaver, men hun understreger, at det ikke må have indflydelse på ansættelsesforholdene for de gravide og barslende.
Flere andre fagforbund støtter op om kritikken.
Borgmester i Høje Taastrup og formand for Kommunernes Landsforenings løn- og personaleudvalg Michael Ziegler (K) afviser imidlertid, at kommunerne omgår ligebehandlingsloven, og kritikken fra fagforbundene kommer bag på ham.
Det er klart, at når man nedlægger stillinger i så stort omfang i de fleste kommuner, kan der godt komme nogle gravide eller nogle 
på barsel med i fyringsrunder, siger han og fortsætter: 
“Men det er ikke i sig selv forkert eller en omgåelse af ligestillingsloven, hvis det bare er rigtige kriterier, der er lagt til grund for det,” siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu