Kommuner gør op med årelangt tidstyranni

15. juni 2012 12:12 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kommuner gør op med årelangt tidstyranni
Billede mangler

Stopuret tændes og slukkes, så kommunen kan måle, hvor længe sosu-hjælperen er om at støvsuge hos den ældre borger.
Ansatte i hjemmeplejen har i årevis levet med stopurets ånde i nakken, når dagens arbejde skulle gøres. Der er kun et vist antal minutter til hvert gøremål.
Men nu siger landets største kommune Københavns Kommune stop. Og andre kommuner følger efter, skriver Politiken.
– Det er et af det absolut vigtigste aftryk for mig som borgmester. At vi får ændret den her styring og i stedet styrer efter, at folk har en faglighed og derfor kan vurdere tingene. Det er pinligt, at vi tvinger folk, der arbejder med omsorg, til at tælle alt op i minutskemaer og arbejde med stopure, siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) til Politiken.
Ifølge Kommunernes Landsforening er flere kommuner nået til en erkendelse af, at stopurs-tyranniet er en forkert måde at styre arbejdet på.
– Der er i kommunerne en erkendelse af, at der bliver overstyret på det her område. Og der er flere forsøg, hvor man har en ramme og ikke definerer, hvor meget tid en tandbørstning eller et bad tager. For virkeligheden er anderledes, og det er ustyrligt, siger konsulent på ældreområdet i Kommunernes Landsforening Flemming Hansen til Politiken.
Kommunernes nye forståelse af det uhensigtsmæssige i at tælle sekunder vækker glæde hos Pia Hansen, der er sosu-hjælper.
– Før kom det hele til at gå op i at taste og overholde tiden. I dag tænker jeg ikke sådan over tiden, men jeg når det jo alligevel. Det kunne også stresse borgeren, når man så tog computeren frem, siger sosu-hjælperen, der har været i branchen siden hun var 17 år, til avisen.
Det er et forsøg, der for tiden kører i København, hvor man vil se, om hjemmeplejen kan styrkes af et farvel til tidstyranniet.
Det glæder Ældre Sagen, at kommunerne nu pønser på at smide stopuret i skraldespanden.
Kilde: Politiken

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu