Kommuner og ældre i robot-slagsmål

9. marts 2012 13:59 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kommuner og ældre i robot-slagsmål
Billede mangler

Det er ikke en science fiction film, hvor menneske og teknologi støder sammen.
Men diskussionen om robotter til at pleje ældre blusser nu op igen. Det sker efter Ankestyrelsen har slået fast, at kommunerne kan beslutte, om robotter kan erstatte de varme hænder i hjemmehjælpen.
Kommunernes Landsforening byder muligheden for mere robot-pleje velkommen.
“I en tid med stram økonomi er det sund fornuft at effektivisere den kommunale velfærd – at sørge for, at vi kan levere den samme service for færre penge. Et af de væsentligste formål med den sociale lovgivning er at sikre hjælp til selvhjælp,” siger Anny Winther, der er formand for Kommunernes Landsforenings Social- og Sundhedsudvalg.
Hun peger på, at teknologi som for eksempel en robotstøvsuger skal bruges til at gøre de ældre mere selvhjulpne.
Og de ældre, der har penge på kistebunden, skal selv betale for hjælpen.
“Men det er vigtigt at huske, at mange pensionister i dag har en rigtig god økonomi, og for de borgere ser jeg ingen grund til, at kommunen skal betale for, at de kan få en robotstøvsuger,” siger Anny Winther.
Det er Ældre Sagen slet ikke enig i. De frygter, at kommunerne nu vil skære ind til benet både i plejen, hvor færre hænder kommer til hjælp og lade de ældre selv betale mere.
“Hjemmehjælpen sejler ude i kommunerne, hvor der skæres i både den praktiske hjælp og personlige pleje. Derfor skal hjemmehjælpskommissionen kortlægge, hvilke løsninger der er gangbare og hjælper svage ældre, og hvilke der er med til at skade plejen,” siger chefkonsulent Olav Felbo.
Pengene for en robotstøvsuger skal kommunerne punge ud med, lyder det kontant fra Ældre Sagen. Organisationen er dog enig med kommunerne i, at teknologi kan være en god løsning for en bedre hverdag for ældre, når det er til hjælp og ikke erstatning for menneskelig kontakt.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu