Kommunerne har rekordmange penge

8. marts 2013 04:33 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kommunerne har rekordmange penge
Billede mangler

Der har aldrig før ligget så mange penge i de nuværende kommuners pengekasser. Alene Københavns Kommune har ni milliarder liggende på kistebunden, og tilsammen har Danmarks 98 kommuner en kassebeholdning på 34 milliarder. Det viser nye kommunale nøgletal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, skriver netavisen Altinget.dk.

 

Samlet set er kommunernes kassebeholdninger vokset med 38 procent siden 2009 og med 15 procent alene fra 2011 til 2012.

De seneste år har kommunerne sparet på den offentlige service, mens de samlet set har fået flere penge på kistebunden.

De Radikales finansordfører, Sofie Carsten Nielsen (R), mener dog, at kommunerne er gået for vidt i deres spareiver.

»Det er godt, at kommunerne har fået styr på økonomistyringen og sparer op til dårligere tider. Samtidig er det ikke optimalt i en krisetid, at offentlige penge, der kunne bruges på at skabe velfærd for flere, ikke bliver brugt,« siger hun til Altinget.dk.

Enhedslisten mener, at udviklingen i kommunernes kassebeholdning er et udtryk for en forfejlet økonomisk politik.

»Det er dybt forunderligt, at kommunerne sparer op i stedet for at bruge penge på at udvikle velfærden,« siger finansordfører Frank Aaen (Ø) til Altinget.dk. Han mener, at regeringen bør fjerne sanktionerne for at bryde udgiftslofterne på både service og anlæg.

Omvendt er Jacob Jensen (V) og Mike Legarth (K), der er henholdsvis kommunalordfører i Venstre og Konservative, glade for udviklingen.

»Det er godt, at kommunerne opbygger en polstring og udviser ansvarlighed,« siger Jacob Jensen, som dog opfordrer de rigeste kommuner til at sænke skatten.

Kurt Houlberg, programchef ved forskningsinstituttet KORA, mener, at kommunernes opsparing er en reaktion på den økonomiske krise og et udtryk for en »krisepsykologi«.

»Reaktionen fra kommunerne ligner de private husholdningers forbrug, der efter krisen har bremset hårdt op i deres forbrug for at spare mere op. I dårligere tider sparer man op til endnu dårligere tider,« siger han til Altinget.dk.

De kommunale pengebeholdninger er især vokset siden 2009. Det er sket i takt med, at krisebevidstheden har indfundet sig i kommunerne, og der er blevet lagt et loft over kommunernes driftsudgifter, både i budgetter og regnskaber.

Loftet, der blev indført i 2010, har, ifølge Kurt Houlberg, betydet, at kommunerne har været ekstra forsigtige med at bruge for mange penge af frygt for at blive pålagt økonomiske sanktioner, skriver netavisen.

(BNB)

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu