Kommuners sparelyst ignoreres

20. februar 2013 09:53 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kommuners sparelyst ignoreres
Billede mangler

Kommunernes spareiver har ikke fået politikerne til at gribe ind, og det koster arbejdspladser og vækst i samfundet, skriver Ugebrevet A4.

 

Efter den forrige regering indførte genopretningspakken for at kunne sanktionere kommunerne kollektivt, hvis budgettet skred, har kommunerne sparet. I en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fremgår det, at den offentlige beskæftigelse siden efteråret 2010 er faldet med 24.000 personer.

John Dyrby Paulsen (S) mener ikke, at det er statens opgave at straffe kommunerne, der bruger for få penge.

»Så sætter vi det kommunale selvstyre ud af kraft, og det er jeg ikke tilhænger af. Der er væsentlig forskel på at bruge for meget og bruge for lidt,« siger John Dyrby Paulsen til Ugebrevet A4.

Han bakkes op af finansordfører, René Christensen (DF):

»Der er jo kommunalt selvstyre, og derfor har kommunerne mulighed for at budgettere, som de vil, og også omrokere,« siger han til samme medie.

Kommunalforsker ved AKF, der leverer forskning til kommuner og regioner, Kurt Houlberg mener, at frygten for sanktioner får kommunerne til at holde igen med serviceudgifterne.

»Det er en slags kollektiv sanktionspanik, der har grebet kommunerne og deres skoler og institutioner og så videre i kølvandet på sanktionspolitikken,« siger forskeren til Ugebrevet A4.

Finansordfører Frank Aaen (EL) mener, man bør fjerne sanktionerne, fordi kommunerne så vil turde bruge penge.

»Der er kommunalt selvstyre, og problemet er, at sanktionerne virker mest i retning af, at kommunerne ikke tør bruge de penge, de har,« siger han overfor Ugebrevet A4.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at kommunerne i 2010 brugte 2,2 milliarder kroner for meget. I 2011 lå det samlede offentlige forbrug 9,1 milliarder under det fastsatte loft.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu