Konflikt truer over lærernes arbejdstid

23. februar 2013 17:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Konflikt truer over lærernes arbejdstid
Billede mangler

Søndag mødes Kommunernes Landsforening (KL) og Danmarks Lærerforening (DLF) til de afgørende forhandlinger om lærernes arbejdstid, og selv om delegationerne både vil give hånd og smile høftligt, er stemningen mellem dem alt andet end god.

 

Lærerne beskylder kommunernes forhandlere for at bruge bøllemetoder, blandt andet ved at true med lockout, hvis lærerne ikke retter sig efter kravet om at give skolelederne mere magt til at fastlægge lærernes arbejdstid.

DLF-formand Anders Bondo Christensen er dybt forundret over KLs tilgang til forhandlingerne.

»Vi har hørt en retorik, som er uden sidestykke til noget, jeg har oplevet tidligere. For eksempel taler KL om lockout, inden forhandlingerne reelt er gået i gang, ligesom de har lavet en kampagneside (meretidsammen.dk, red.). Det er ikke særligt fremmende for gode resultater,« siger lærernes formand.

Bag striden om arbejdstidsregler står regeringens bebudede folkeskolereform, der blandt andet dikterer flere undervisningstimer og mere tid sammen med eleverne. Den tankegang støtter KL, men ifølge DLF bør man afvente den endelige reform, før man laver drastiske ændringer i arbejdstidsreglerne.

Anders Bondo Christensen er især bekymret for lærernes muligheder for at forberede sig til undervisningen.

»KL siger, at vi ikke skal arbejde mere, bare undervise mere. Men det hænger ikke sammen, for jo mere undervisning, jo mere tid er der brug for til forberedelse. I sidste ende har KL ansvaret for, at lærerne møder velforberedte og begejstrede op til timerne,« siger han.

Fra KLs side erkender chefforhandler Michael Ziegler (K), at parterne står langt fra hinanden. Men han mener, at skylden ligger hos modparten.

»Vi ser igen og igen DLF komme med absurde beskyldninger i pressen frem for at gå i realitetsdrøftelser,« siger Ziegler, der blandt andet afviser, at KL har truet med at lockoute lærerne.

»Jeg har slet ikke drøftet konfliktscenarier, selv om journalister har fisket efter det flere gange. Vi skal finde en løsning ved forhandlingsbordet,« erklærer chefforhandleren

Han er dog helt på det rene med, at det bliver svært at nå til enighed inden tirsdag, hvor deadline er sat. Årsagen er ifølge Michael Ziegler dog ikke den hårde retorik, men derimod en grundlæggende uenighed om folkeskolens fremtid. Han erkender, at det er en kamp om magten i folkeskolen.

»Lærerforeningen vil fastholde et system, hvor det er lærerne, der har magten via meget detaljerede detaljerede regler for, hvad de må bruge deres arbejdstid på. Det er efter vores mening en hindring for at udvikle folkeskolen, så de svageste kommer med, og de dygtigste udfordres,« siger han.

»Vi ønsker er et opgør med arbejdstidsregler, så ledere kan prioritere ressourcer. De nuværende regler er en grov indskrænkning af skoleledernes muligheder for at tilrettelægge arbejdet.«

Hvis lærerne og kommunerne ikke når til enighed om en aftale tirsdag, kan det som nævnt ende med en lockout, hvor lærerne sendes hjem uden løn. Ifølge avisen.dk forbereder lokalafdelinger i DLF sig ved at indsamle mailadresser på medlemmerne, så de hurtigt kan kontaktes i tilfælde af en konflikt.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu