ANNONCE

Konge i karantæne taler til nationen

16. marts 2020 07:38 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Norske konge Harald talte søndag aften til folket fra sin karantæne på Kongsseteren.

Klokken 19 søndag aften bragte norsk stats-tv en særlig meddelelse fra kong Harald til det norske folk.

Kongen, der selv sidder i corona-karantæne på Kongsseteren, trådte frem på skærmen og talte til folket, om den uvirkelige og usikre tid, nationen og indbyggerne står i.

Kongeparret var i starten af marts på statsbesøg i Jordan. Karantænereglerne i Norge pålagde dem at gå i karantæne, da de 5. marts vendte retur.

Frygt og afmagt

Harald startede sin tale med at tale om den frygt, mange, nordmænd som danskere, føler.

– Vi befinder os i en situation, som er både uvirkelig, fremmed og skræmmende for os alle. Vi ved hverken, hvordan vores hverdag eller verden omkring os bliver. Vi står ved begyndelsen af noget, vi ikke fuldt ud kender konsekvenserne af, sagde kongen og fortsatte:

– Uvisheden gør os sårbare. Alvoren gør os ængstelige. Den nye hverdag kan give os en følelse af afmagt, sagde kongen.

Kong Harald fik stor ros for sin nytårstale, hvor han også berørte følsomme emner. Det skete, da han satte ord på tabet af sin ekssvigersøn Ari Behn kort efter dennes selvmord i december 2019.

Følg myndighedernes råd

I sin tale lægger kong Harald vægt på, at den vigtigste opgave for alle nordmænd er at forsøge at bremse den dramatiske udvikling, også de har set i antallet af coronasmittede:

– Norge er kendt som et tillidssamfund. Nu er der et særligt behov for at vise hinanden tillid. Både til at hver og en tager ansvar for at hindre smittespredning. Og til at landets myndigheder tager gode og kloge beslutninger, sagde kongen.

I talen henvendte Harald sig også direkte til de syge og deres pårørende:

– Mine tanker og bønner er hos alle jer nu, sagde han.

– Til slut vil jeg minde om, at alle trænger til lidt ekstra venlighed i denne tid. Vi står i dette sammen. Og sammen skal vi klare at komme igennem det, som ligger foran os, sluttede kongen.

Hele kong Haralds tale kan ses på det norske kongehus’ hjemmeside HER.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu