Kongehusekspert: Margrethe er pinligt berørt over Henriks opførsel

20. marts 2017 12:29 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Opførslen får dronningen til at komme med påskud istedet for sandheden, mener kongehuseksperten.

Kongehusekspert: Margrethe er pinligt berørt over Henriks opførsel
Mangler Margrethe at forklare, præcist hvorfor hendes mand er gået på pension? Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix

Dronning Margrethe satte for nogle dage siden ord på det faktum, at hun og prins Henrik ikke laver så mange ting sammen i officielt regi, som de kunne.

– Vi laver mange ting sammen, men vi har også aktiviteter hver for sig. Min mand er ved at være gammel – det er vi begge – så han tager deltager ikke i så mange aktiviteter, som han gjorde før, sagde Margrethe i et interview med belgiske RTL, som Ekstra Bladet oversatte.

I den forbindelse har BT nu talt med kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen. Han er ikke overrasket over, at dronningen svarer, som hun gør. Men han er ikke sikker på, at hun siger hele sandheden.

– Det er bare et forsøg på at slå det hen og sige det på en pæn og hensynsfuld måde, der beskytter ham. Det er en forskønnelse. Hun forsøger at dække over ham, for det er et valg, han har truffet, siger Sebastian Olden-Jørgensen til BT.

Han påpeger, at Margrethe aldrig har fortalt præcis hvorfor, prins Henrik er gået på pension.

– Og det vi ser til ham er jo ikke en gammel træt mand. Jeg tror, hun er solidarisk, for han er jo hendes mand. Men hvis hun virkelig forstod ham, så ville hun sikkert være i stand til at komme med en mere overbevisende forklaring, siger han til BT.

Hun savner sin mand

I interviewet med BT bliver han spurgt, om han tror, at Margrethe er pinligt berørt over, at Henrik ikke længere står ved hendes side som førhen.

– Ja, det er jo helt klart. Hun har jo ved flere lejligheder givet udtryk for, at hun savnede ham, siger Sebastian Olden-Jørgensen til BT.

Han mener, at kongehuset har været med til at skabe mystisk om prinsens pension i kraft af, at Henrik virker frisk og i fin form for sin alder.

– Ja, for hvis han havde været en gammel mand, og hvis det havde været alderdommen og svaghed, der tyngede ham, så ville intet have forhindret ham i langsomt og gradvist at trappe ned og begynde at sige nej hver tredje og senere hver anden gang. Ingen ville, hvis man kunne se en synligt ældet mand, have sagt det mindste. Det ville bare have været naturligt, siger Sebastian Olden-Jørgensen til BT.

Men det er ikke det, der er sket.

– Den forklaringen om, at han har trukket sig tilbage, den er jo ikke plausibel. For det svarer jo ikke til, hvad vi ser. Vi har set en ret vital ældre herre, der tydeligvis kan rejse og gøre det ene og det andet, men som har truffet nogle valg, der bringer dronningen i forlegenhed. Og som han ikke overfor offentligheden har begrundet. Og det har hun jo heller ikke, siger Sebastian Olden-Jørgensen til BT.

Spørgsmålet, om der ligger mere bag prinsens pension, står altså fortsat offentligt ubesvaret.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu