ANNONCE

Kongehuset har truffet historisk beslutning

27. december 2020 08:43 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

København skal dele ud af sine kongelige skatte. Fra nytår bliver Koldinghus en del af Kongernes Samling.

Kongehuset har truffet historisk beslutning
Kongernes Samling har hidtil hørt til på Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet. Her med udstillingen "Fra Kongehusets gemmer", som blev indviet af dronningen i 2016. Foto: ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Kongehuset er hele Danmarks. Derfor skal flere uden for København have adgang til de skatte og den kulturhistorie, der knytter sig til dronningen og hendes forfædre.

Fra årsskiftet vil de første museumsgenstande tage rejsen fra Kongernes Samling på Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet til museet på Koldinghus.

182 års tradition for kun at udstille i hovedstaden er dermed brudt, og det er historisk, siger Thomas C. Thulstrup, der er direktør for Kongernes Samling.

– Det er stort, at vi nu får mulighed for at formidle monarkiets historie på et tredje slot. Et slot, som tilmed er et tidligere kongeslot, og som befinder sig i Jylland. Det gør os til en national kulturinstitution.

Interessant fordeling

Når Koldinghus, der var Jyllands sidste kongeborg, bliver tredje afdeling i Kongernes Samling, sikrer det, at samlingen når ud til flere danskere.

I dag er 80 procent af de gæster, der besøger museerne i København, udlændinge, og kun 20 procent danske. På Koldinghus er besøgsfordelingen lige omvendt.

– Den fordeling er interessant for os. Både nu, hvor de udenlandske gæster er væk på grund af corona, men også på længere sigt, siger Thomas C. Thulstrup.

Ikke sekunda

Den første udstilling på Koldinghus bliver om Christian V (1646-1699). Hans kroningskåbe og en tronstol udført i narhvaltand er blandt genstandene, der pakkes i kasser for at tage turen mod Kolding.

Men Kongernes Samlings største attraktion, kronjuvelerne, får ikke lov at blive udstillet på Koldinghus. De fire smykkesæt, som dronningen har brugsret til, må ikke fjernes fra skatkammeret på Rosenborg.

Men for de fleste andre genstande er der ingen begrænsninger, siger direktør Thomas C. Thulstrup.

– I det hele taget har vi ingen sekundavarer. Det enestående ved samlingen er, at hver eneste lille ting, om det så er en knappenål, har en fantastisk fortælling.

Genstande fra Kongernes Samling er i øvrigt ikke det eneste kongelige, Koldinghus kommer til at udstille i 2021.

Fra den 25. marts til den 30. december 2021 kan man således også for første gang nogensinde se Dronning Margrethes broderede private værker offentligt i udstillingen “Dronningens Broderier.”

Et vigtigt fikspunkt

Ritzau ville gerne have spurgt kulturminister Joy Mogensen (S), om hun ønsker, at flere museer får filialer uden for hovedstaden.

Det har ikke været muligt at få et interview, men i et skriftligt svar siger hun, at historien om kongehuset for mange danskere er et vigtigt fikspunkt.

Fakta

Kongernes samling

* Kongernes Samling er et selvejende museum, som i dag har to afdelinger i København: på Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet.

* Kongernes Samling fortæller de danske konger og dronningers historie og dermed også Danmarks historie.

* Samlingen blev oprettet ved kongelig resolution og åbnede i 1838.

* 1. januar indvies en tredje afdeling på Koldinghus, der tidligere var et kongeslot og i dag er museum.

* Genstande fra Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet flyttes til Koldinghus.

* Kronjuvelerne er den største attraktion i Kongernes Samling. De består af fire smykkesæt, der ejes af staten og stilles til rådighed for dronningen.

* Dronningen bærer kronjuvelerne ved for eksempel nytårstaflet og ved statsbesøg.

* Kronjuvelerne er udstillet i skatkammeret under Rosenborg Slot og i Guldburet på Amalienborgmuseet. Herfra må de ikke fjernes.

Kilder: Ritzau, Kongernes Samling og kongehuset.

Derfor er det helt rigtigt, at Kongernes Samling nu også vil bruge Koldinghus som base.

– Jeg glæder mig også over at opleve nye tiltag i museumsverdenen i en tid, som jo ellers er præget af store udfordringer på grund af corona.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu