ANNONCE

Kongehuset spiser kartofler som ingen andre

11. januar 2019 07:02 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Et råd af entusiaster elsker rodfrugten højt. Det er de ikke ene om.

Én gang om året er der DM i dyrkning af kartofler, hvor kartoffeldyrkere fra hele Danmark kan stille op.

En forårsdag finder man vinderen og samme dag bliver ét kilo af vinderkartoflerne kørt med ekspresfart til Amalienborg, hvor den kongelige familie indtager dem samme aften.

Det er formand for Danmarks Kartoffel Råd, professor Johs. Nørregaard Frandsen, der fortæller om den lidt specielle konkurrence, der altså bliver rundet af med, at dronning Margrethe får overrakt et udbud af vinderkartoflerne. Til gengæld kvitterer hun med et takkebrev.

– Det er underskrevet af Margrethe, siger Johs. Nørregaard til Newsbreak.dk.

Kartoflen skal tales op

Når Johs. Nørregaard ikke fortæller historier fra og om Danmarks Kartoffel Råd, er han professor ved Syddansk Universitet, og han er begejstret for, at kongefamilien bruger kræfter på at ære kartoflen.

Danmarks Kartoffel Råd udspringer af Otterup Kommunes Kartoffellaug, og både laug og råd har samme formål.

– Det er folk, der har noget med kartoflen  at gøre, der mener, at den bør tales op. Kartoflen har nemt ved at forsvinde i mængden af al mulig fastfood, siger Johs. Nørregaard til Newsbreak.dk.

Minister og prins er også med i rådet

Medlemmer af rådet tæller både folk fra landbrugsfaglige organisationer og fra virksomheder, der arbejder med kartfolen. Der sidder forskere og alle mulige andre i rådet, og formanden er altså kulturhistoriker.

Æresmedlemmet er den siddende Fødevareminister, og protektor for Danmarks Kartoffel Råd er ingen ringere end prins Joachim.

– Vi henvendte os, da han selv var landmand på Schackenborg, og han sagde ja, siger Johs. Nørregaard.

Han fortæller at rådet får en del af ud af, at Joachim er medlem, herunder interesse fra medier, der måske ellers ikke havde fundet interesse i at omtale Danmarks Kartoffel Råd, men han understreger også, at prins Joachim tager sit protektorat meget alvorligt.

– Han har været med til årsmøder og holdt taler, og han og prinsesse Marie inviterer alle, de er protektorer for, til middag én gang om året. Dem, der var dernede for os, fortalte, at han talte med dem og var opmærksom på, hvad det er, vi laver, siger Johs. Nørregaard.

Johs. Nørregaard har faktisk kun hørt godt om de protektorater, medlemmer af kongehuset påtager sig.

– Det skal han have. Alle mulige roser til hans kongelige højhed herfra, siger Johs. Nørregaard.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu