ANNONCE

Kongelig siger stop: -Tiden er kommet

28. maj 2019 08:01 | Af: Ritzau Fokus

81-årige Juan Carlos vil fra på søndag ikke længere deltage i pligterne i det spanske kongehus, meddeler han.

Spaniens tidligere konge Juan Carlos trækker sig fra offentligheden. Det meddeler den tidligere konge i et åbent brev til sin søn, kong Felipe VI. Brevet er offentliggjort på kongehusets hjemmeside.

Fra og med 2. juni vil Juan Carlos ikke længere være en del af kongehusets pligter. I brevet fremgår det, at eks-kongen siden 2018, hvor han fyldte 80 år, har brygget på ideen om at trække sig tilbage helt officielt.

– Jeg mener, at tiden er kommet til at skrive et nyt kapitel i mit liv og endeligt trække mig tilbage for offentligheden. Jeg udtrykker i dag mit brændende ønske om at at trække mig tilbage allerede førstkommende 2. juni. Denne beslutning er taget med stor affektion og en faders stolthed, skriver Juan Carlos blandt andet, inden han runder brevet af med en skriftlig omfavnelse af sin søn.

Meldingen kommer, fem år efter at Juan Carlos abdicerede fra den spanske trone. Den dengang 76-årige konge overraskede alle, da han meddelte sin afgang. Faktisk var det helt officielt også den 2. juni – dog 2014 – at Juan Carlos officielt stoppede som regent.

Indtil da var den spanske lovgivning ikke skruet sammen til at håndtere, at kongen abdicerer. Det kunne dog lade sig gøre, efter at det spanske senat med overvældende flertal vedtog en ny lov.

Loven banede vej for, at Juan Carlos’ søn, Felipe, kunne overtage tronen. Her har den 51-årige konge siddet siden.

Gift med dansk prinsesse

Juan Carlos kom til magten efter diktator Francisco Francos død i 1975. Juan Carlos blev i 1962 gift med prinsesse Sophia af Grækenland og Danmark.

Han gik straks efter sin kroning til kamp for at omdanne det autoritære sydeuropæiske land til et moderne demokrati. Men der skulle et afværget statskup til i 1981, før han for alvor vandt folkets respekt.

Anført af en oberstløjtnant brød kupmagere og betjente fra politienheden Guardia Civil ind i parlamentet for at genindføre Franco-tilstande. Da nyheden nåede kongen, gik han i en tv-transmitteret tale ud og opfordrede oprørerne til at nedlægge våbnene og respektere landets grundlov. Det virkede.

Juan Carlos har dog været upopulær, siden han til befolkningens store forargelse tog på en overdådig elefantjagt i Botswana i 2012. På det tidspunkt var Spanien i stærk recession og på konkursens rand kæmpede med en brutal arbejdsløshed. Også kong Felipes yngste søster, prinsesse Cristina, har trukket negative overskrifter efter at være indblandet i en korruptionssag.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu