Konkurrenceevnen er måske ikke så ringe endda

21. februar 2013 15:03 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Konkurrenceevnen er måske ikke så ringe endda
Billede mangler

De danske virksomheders konkurrenceevne skal forbedres, hvis ordrerne igen skal begynde at tikke ind fra udlandet.

 

Argumentet for problemerne med at få boostet den danske eksport er velkendt fra politisk side, men det holder måske ikke, skriver Ugebrevet A4. For konkurrenceevnen er ifølge de økonomiske vismænd slet ikke så dårlig, som politikerne fortæller.

»Det er blevet et etableret faktum, at konkurrenceevnen er meget dårlig. Der siger vi, at det er ikke klart ud fra data. Det er farligt, når der etablerer sig en tvivlsom sandhed i debatten,« siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til Ugebrevet A4.

Overvismanden, der også er økonomiprofessor på Københavns Universitet, understreger, at Danmark har et stort overskud i samhandlen med udlandet, men at »vi har faktisk også et lavt aktivitetsniveau«.

»Lægger man de to forhold sammen og dividerer med to, er det svært at nå en konklusion om, at konkurrenceevnen er meget dårlig. Den er i virkeligheden neutral, måske endda til den gode side, men den private efterspørgsel i ind- og udland er trykket i bund,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Torben M. Andersen, der er økonomiprofessor og tidligere overvismand, mener også, at debatten om den danske konkurrenceevne er kørt af sporet. Han vurderer, at krisen især skyldes dårlige konjunkturer i udlandet, hvilket har gjort forbrugere og virksomheder forsigtige.

»Det er ikke det samme som, at der ikke blev oparbejdet et konkurrenceproblem i de gode år, og at det tager tid at rette op igen. Men det er ikke hovedårsagen til den aktuelle situation,« siger Torben M. Andersen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu