Konkursåret 2013 overrasker positivt

4. februar 2013 12:40 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Konkursåret 2013 overrasker positivt
Billede mangler

Januar er for mange kold og mørk, men for konkursåret 2013 ser det lyst ud. 405 virksomheder bukkede under i januar i år, mod 472 samme måned sidste år. Det vil sige et fald i konkursantallet på 14,2 procent, ifølge tal lavet af data- og analysevirksomheden Experian.

 

“Alt i alt en overraskende god start på året, og selvom vi ikke tolker på én måneds udsving, er der tegn på, at vi går i retning af ‘ny normal’ på et svagt lavere niveau, omkring 400-500 konkurser månedligt,” vurderer nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling, Frank Papsø, hos Experian.

Antallet af selskaber med overskud og positiv kreditscore er svagt stigende, viser en gennemgang af årets regnskab, som Experian bygger sine forventninger på.

“Det forventer vi afspejler sig i et stabilt og helst dalende konkursniveau, for med øget kreditscore åbner muligheden sig for investeringer, som bliver nøglen for vækst i en tid, hvor forbrugerne stadig holder på pengene,” siger Frank Papsø.

Langt de fleste brancher har klaret sig godt. Især i Hovedstaden og Sjælland var der færre konkurser i januar i detailhandlen end året før. Hovedstaden nyder godt af den brede erhvervsstruktur og en solid økonomisk udvikling, men hos Dansk Erhverv er de forsigtige med optimismen.

“Det er desværre alt for tidligt til at erklære konkursbølgen overstået. Tendensen skal holde sig i flere måneder, før vi for alvor kan begynde at male det økonomiske stemningsbillede i lysere toner,” siger cheføkonom i Dansk Erhverv Bo Sandberg.

Og det er ikke i alle dele af landet årets start har været så positiv som konkursanalysen peger på. I Sydjylland og på Bornholm er konkursantallet steget, og Lolland Falster, Fyn og Nordjylland mistede arbejdspladser i januar.

“Dansk økonomi har nu i fem år været kendetegnet af fravær af økonomisk vækst og af et hjemmemarked, der fortsat har vanskeligt ved at få fodfæste. Derfor har der allerede fundet en betydelig tilpasning af virksomhedsbestanden sted – både i form af flere konkurser og færre nyetablerede virksomheder,” siger Bo Sandberg.

Konkursanalysen tager fat på den stigende internethandel, og det pres det lægger på de fysiske butikker. Samtidig afspejler den også andre samfundsparametre som optræden i RKI og befolkningsandel på overførselsindkomst.

“Med over 1.200 konkurser indenfor handel i 2012, må vi erkende, at forbrugerne ikke nøjes med at køre en tur over grænsen, men også i vidt omfang er gået online, hvilket lægger et kontant pres på de fysiske butikker. Vi handler på internettet, og det kræver nye forretningsmodeller og skarp segmentering at tage konkurrencen op. Så selvom det varmer med færre handels-konkurser i januar i forhold til sidste år, er der stadig et stort udviklingsarbejde forude,” siger Frank Papsø.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu