Kønsforsker skuffet over ligestillingsudspil

29. februar 2012 18:52 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kønsforsker skuffet over ligestillingsudspil
Billede mangler

Regeringen med ligestillingsminister Manu Sareen (R) mangler ambitioner, når det kommer til at sikre kvinder løn for det samme arbejde som mænd.
Så klar er kritikken fra kønsforsker og tidligere medlem af Lønkommissionen Karen Sjørup fra Roskilde Universitet. Hun har gransket regeringens nye handlingsplan for ligestilling i 2012 og er ikke imponeret.
“Det er beskæmmende, at man ikke får kørt ligeløn, eller uligeløn, op på en mere fremtrædende plads. Alle ved, at det er forkert, at der ikke gives lige løn, men det bliver i denne handlingsplan kørt lang ned i bunden,” siger hun til Newspaq.
Først på side 23 i Ministeriet for Ligestilling og Kirkes handlingsplan kommer ligeløn på banen.
Lønkommissionens redegørelse pegede på, at kønsfordelingen på fag er afgørende for ulige løn. Traditionelle kvindefag som pædagogik og pleje er præget af lave lønninger.
Karen Sjørup mener, at regeringen vender den blinde øje til kommissionens afsløringer af lønproblemerne. I gennemsnit tjener mænd 15-20 procent mere i løn end kvinder.
“Det er skuffende, at der ikke er mere fokus på Lønkommissionens resultater. Det er i høj grad de faglige organisationer, der kæmper kampen for ligeløn. Ministeren bør komme ind i kampen for ligeløn,” siger hun.
Ligestillingsminister Manu Sareen er uenig i, at regeringen skubber ligeløn ud på et sidespor. Men han erkender, at hans ministerium ikke kan trækket læsset alene.
“Det er fuldstændig rigtigt, at der skal sættes mere fokus på ligeløn, end der er gjort tidligere. Jeg kan glæde Karen Sjørup med, at beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen (S), red.) er ved at udtænke nye redskaber,” siger han på en linje fra New York til Newspaq.
Karen Sjørup mener, at ministeriet har svært ved at gøre meget mere end at skabe overskrifter.
“Det har hele tiden været svært for ministeriet, at det er blevet et kampagneministerium. Der er ikke penge i ministeriet til at gøre meget andet end at sætte fokus på nogle områder,” siger hun.
Kønsforskeren understreger dog, at hun mener, at retorikken i den nye handlingsplan peger i retning af en mere menneskelig tilgang til ligestilling i forhold til VK-regeringens profitorienterede udspil.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu