ANNONCE

Læger skal være opmærksomme: Yngre person ramt af mæslinger

17. august 2017 08:22 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Nærmere analyser viser, at virusen har de seneste år forårsaget større udbrud særligt i Østeuropa.

Statens Serum Institut oplyser i en pressemeddelelse, at en yngre person med bopæl i Vestsjælland har fået konstateret mæslinger. Vedkommende kom tilbage til Danmark efter et ophold i Polen i juli 2017, og personen fik konstateret mæslinger på Holbæk Sygehus i begyndelsen af august.

Personen er invandret til Danmark, og det er uvist, om vedkommende har været vaccineret.

Statens Serum Institut skriver, at Styrelsen for Patientsikkerhed , Tilsyn og Rådgivning Øst, blev informeret i det samme, det var sikkert, at personen fik konstateret mæslinger. Der er derefter blevet iværksat mulige forebyggende foranstaltninger.

Fakta

Hvad er mæslinger?

Mæslinger er en af den type sygdomme, der kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber og til dybt alvorlige tilfælde, hvor man kan få betændelse af hjernehinderne. I de mest alvorlige tilfælde er mæslinger livstruende, og Statens Serum Institut fortæller, at mæslinger er en vigtig årsag til børnedødsfald i udviklinglande.

I Europa ender op mod 25% af alle mæslingetilfælde blandt børn med hospitalsinldlæggelse, men mæslingevaccinen gør, at forekomsten af sygdommen er blevet dæmpet på verdensplan.

Mæslinger er dog ikke forsvundet helt, og blandt andet i dele af Europa er er der ikke nok, der bliver vaccineret mod mæslinger. Problemet opstår også i Danmark, hvor man ser tilfælde af mæslingeudbrud grundet for lav dækning af vaccinationer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO – herunder Danmark – havde faktisk som mål, at mæslinger skulle elimineres fra Europaregionen senest i 2015, hvilket i Danmark burde betyde, at landet får maks 5-6 tilfælde. Det mål blev ikke nået, skriver Statens Serum Institut, men smitten blev dog afbrudt i flere lande.

I Danmark var der i 2014 27 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2015 9 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2016 3 tilfælde af mæslinger, alle kom til udefra.

På baggrund af de data mener man hos Statens Serum Institut, at mæslingemsitten har været afbrudt i 24 måneder. Mæslinger er en ekstremt smitsom virus, og derfor skal tilslutningen til vaccinen i Danmark være på mindst 95%, hvis landet fortsat skal nå det erklærede mål.

Kilde: Statens Serum Institut.

Læger, især i Vestsjælland, opfordres nu til at være særligt opmærksomme på mæslinger i de kommende uger. Det er vigtigt, at personer, der er mistænkt for mæslinger ikke opholder sig i venteværelser mere end højest nødvendigt, da mæslinger er en yderst smitsom sygdom.

To har fået konstateret mæslinger i 2017

Statens Serum Institut skriver, at personen er den anden af to, der i 2017 har fået konstateret mæslinger i Danmark. Første tilfælde var også rejserelateret; vedkommende var blevet smtitet under ferieophold i Thailand, inden personen kom tilbage til Danmark og fik konstateret mæslinger.

I pressemeddelelsen skriver Statens Serum Institut, at historien understreger, hvor vigtigt det er, at alle ikke-immune rejsende, der tager til områder, hvor der er risiko for at blive ramt af mæslinger, bør blive vaccineret mod sygdommen inden afrejse. Dette vil ske i form af en MFR-vaccine.

Nærmere analyser af det seneste tilfælde af mæslinger viser, at det er den samme type virus, der indenfor de seneste par år har forårsaget større udbrud særligt i Østeuropa. Europa har oplevet et stort udbrud af mæslinger i løbet af 2017.

Der har været mange tilfælde i Rumænien og Italen, mens alle EU/EEA-lande har rapporteret tilfælde dette år, undtagen Letland, Liechtenstein, Malta og Norge.

Kilde: Statens Serum Institut.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu