ANNONCE

Kontakttal styrtdykket

19. januar 2021 12:51 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Kontakttallet er atter beregnet

Kontakttal styrtdykket
Kontakttallet er faldet markant. Det betyder, at coronavirus-smitten begrænses, og epidemien er aftagende. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afslører tirsdag, at kontakttallet som håbet er faldet betragtelig. Kontakttallet angiver nogenlunde, hvor udbredt Covid-19 er i samfundet.

Kontakttallet er tirsdag beregnet til 0,6. Ugen forinden var det 0,9, og det fik flere eksperter til at råbe vagt i gevær. Den britiske coronavirusmutation kendt som cluster B117 spredes hastigt i Danmark. Statens Serum Institut har tirsdag offentliggjort en rapport af 15. januar, hvor der regnes på forekomsten af B117.

Her står det, at det umiddelbart aktuelle kontakttal for B117 alene er 1,16. Beregningen er dog behæftet med en vis forsinkelse i prøvesvar, og der er også tale om en meget lille stikprøve-beregning.

Det vurderes, at den virusvariant er markant mere smitsom end de allerede primære. Op mod 70 procent. Derfor understreger virusforskere vigtigheden af, at kontakttallet skal så langt ned som overhovedet muligt i forbindelse med indførelsen af de omfattende restriktioner.

Både Heunicke og Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut (SSI), har i den seneste tid forklaret, at kontakttallet skal være 0,7 eller derunder, før væksten i B117 bliver så nedadgående, at man faktisk kan slå den ned.

Magnus Heunicke skriver tirsdag, at der er sket en fordobling i antallet af smittede med B117-varianten. Forventningen er, at udviklingen sker som præcis i England, hvor denne variant helt har overtaget størstedelen af smittetilfældene.

Kontakttallet er et øjebliksbillede, og derfor vil tallet givetvis stige ret hurtigt, hvis restriktioner lempes.

Uhyggelig kurve

Bliver virusvarianten for udbredt, vil der i Danmark formentlig ske en udvikling som i Irland. Det scenarie skitserede Heunicke selv i weekenden på sin Facebook-profil.

I sit Facebook-opslag skrev Heunicke, at der trods et stort fald i daglige smittetal, stadig ikke kan løsnes for de skrappe restriktioner, der er indført i Danmark. Snarere tværtimod. For det hele kan sættes over styr på kort tid med en så smitsom virusvariant. Det ses i kurverne.

“Efter kort tid bliver de fuldkommen dominerende, hvorefter smittekurverne stiger voldsomt, hvis ikke der bliver sat hurtigt og konsekvent ind. I nabolandet Irland (den mørkeblå kurve) er den ugentlige incidens pr. 100.000 steget til mere end 900. Dette ville i Danmark svare til mere end 52.000 smittede om ugen eller 7.500 om dagen”, skrev han.

Alle positive coronaprøver herhjemme bliver for tiden sekventeret hos SSI for smitte med B117.

Fakta

Her er restriktionerne der forlænges

Her kan du læse om de gældende restriktioner frem 3. januar, der ventes forlænget til 17. januar:

Butikker og liberale erhverv:

* Indkøbscentre og udvalgsvarebutikker som eksempelvis byggecentre skal holde lukket uanset størrelse. Supermarkeder og apoteker er undtaget.

* Også liberale serviceerhverv som frisører og massører skal holde lukket.

Skoler samt ungdoms- og voksenuddannelser:

* Elever i folkeskolen og studerende er sendt hjem og skal modtage fjernundervisning.

Kultur, sport og fritid:

* Alle indendørs idræts- og kulturanlæg skal holde lukket. Det gælder blandt andet svømmehaller, legelande, fitnesscentre, teatre, museer, biografer, biblioteker, spillehaller, kasinoer og foreningslokaler.

* Elitesportsudøvere må benytte idrætsfaciliteterne, som er lukket for offentligheden.

* Ved udendørs sport må højst 10 personer deltage ad gangen.

Restaurationer:

* Restauranter, barer, caféer og lignende skal holde lukket.

* De må dog godt servere takeaway.

Kilde: Coronasmitte.dk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu