Koreansk krise når kritisk niveau

8. marts 2013 08:35 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Koreansk krise når kritisk niveau
Billede mangler

Selv om det er forventeligt, at Nordkorea rasler med sabelen, så er de seneste meldinger fra det isolerede regime en optrapning af konflikten med Sydkorea og store dele af verdenssamfundet. Det siger Peter Kim Laustsen, der som specialkonsulent og souschef ved Forsvarsakademiet har fulgt den anspændte situation på den koreanske halvø i adskillige år.

 

»I forhold til hvad vi har set i den seneste tid, er det en optrapning. Når vi sammenligner med tidligere toppe på spændingen mellem Nord- og Sydkorea, så ligger det her på højde med det, vi tidligere har set – måske endda en lille smule højere, fordi nu suspenderer eller lukker man trods alt den vigtige kommunikationslinje samtidig med, at der sker andre væsentlige ting,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Optrapningen sker på et tidspunkt, hvor Sydkorea afprøver sit militære isenkram, og Nordkorea har, siger rygterne ifølge Kim Peter Laustsen, planlagt øvelser. Derudover er det kun få uger siden, Nordkorea foretog en atomprøvesprængning, som fik FN til at skærpe sanktionerne.

»Det her bringer sagen op på et kritisk plan, fordi retorikken og handlingerne skærpes – de to lande står med hvæssede knive. Men vi skal ikke frygte en storkrig, fordi sådan én har ingen interesse i,« siger Peter Kim Laustsen.

Natten til fredag dansk tid meddelte Nordkorea via det statslige nyhedsbureau, at landet dropper våbenhvilen med Sydkorea og lukker kommunikationslinjen mellem de to lande.

»Meldingen ligger fint i tråd med den tidligere nordkoreanske retorik, når man har presset dem på den ene eller anden måde. Det er en naturlig forlængelse af den meget voldsomme og svulstige retorik, vi har set,« siger Peter Kim Laustsen og understreger, at en afbrudt kommunikationslinje kan få alvorlige konsekvenser:

»Hvis man ikke har mulighed for at give information og dermed advare hinanden, så risikerer man, at der opstår misforståelser og dermed utilsigtede handlinger – og måske som konsekvens af det et sammenstød, som kan være mere end blot småskyderier,« siger han.

Det er ikke nyt, at Nordkorea suspender våbenhvilen med nabolandet:

»Det har vi hørt før. Så på den led når retorikken ikke nye højder, men sammenholdt med hele situationen, så er situationen skærpet,« siger Peter Kim Laustsen.

Han vurderer, at Nordkorea vil fortsætte sin »voldsomme retorik« og måske begynder at spille med sine militære muskler.

»Nordkorea kunne måske finde på at sende fly i luften, hvilket man sjældent ser,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu