ANNONCE

Kovending: Aarhus Kommune dropper fogedforbud

14. juli 2020 13:33 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Nu får befolkningen mulighed for at se optagelserne.

Kovending: Aarhus Kommune dropper fogedforbud
TV2 fulgte med skjult kamera en 90-årig dement kvinde på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus. Aarhus Kommune fik ad rettens vej nedlagt forbud mod, at TV2 kunne vise optagelserne. Men nu bebuder rådmanden, Jette Skive, at hun ikke vil gå videre med sagen. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Scanpix

Rådmand i Aarhus Kommune vil droppe kravet om fogedforbud mod skjulte optagelser på plejehjemmet Kongsgården.

Samtidig trækkes politianmeldelsen af TV2 tilbage, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

– Jeg har hele tiden sagt, at jeg gerne så, at optagelserne blev vist. Det er vigtigt, at vores ældrepleje får flere medarbejdere og at særligt indsatsen over for demente styrkes, siger rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF).

TV2 fulgte i efteråret 2019 en 90-årig kvinde på plejehjemmet med skjult kamera.

Forinden havde TV2 sikret sig samtykke fra kvindens pårørende.

Det mundede ud i en dokumentar, som skulle have været vist på tv-stationen.

Men Aarhus Kommune fik nedlagt forbud først ved byretten og siden landsretten.

Landsretten stadfæstede forbuddet med den begrundelse, at den demente kvinde ikke var i stand til at give sit samtykke.

Aarhus Kommune har politianmeldt TV2 for optagelserne.

Fire personer fra mediet, herunder nyhedsdirektør Mikkel Hertz, er således blevet sigtet for uberettigede optagelser.

Fakta

Sagen om Kongsgården

Sagen om Kongsgården begyndte i efteråret 2019, da TV 2 Dokumentar efter aftale med pårørende satte et skjult kamera op i lejligheden hos en beboer.

– Programmet med de skjulte optagelser skulle have været vist i marts, men Aarhus Kommune begærede forbud mod at vise optagelserne. I marts 2020 vandt Aarhus Kommune sagen, og derfor må dokumentaren ikke vises i TV.
– Siden da har et stort flertal i byrådet udtrykt ønske om at få droppet sagen, hvis det juridisk kunne lade sig gøre. Det har Magistraten for Sundhed og Omsorg indtil videre afvist efter rådgivning fra advokatfirmaet Horten.
– TV 2 ankede afgørelsen, og tirsdag og onsdag i denne uge har sagen været behandlet ved Vestre Landsret i Viborg. Der falder dom i sagen d. 30. juni.

Der indkaldes nu til et ekstraordinært byrådsmøde i Aarhus Kommune.

Her vil rådmanden søge opbakning til, at kommunen ikke går videre med sagen.

– Byrådspolitikerne i Aarhus har givet udtryk for, at de ligesom jeg gerne vil have vist optagelserne, men under forudsætning af, at vi ikke gør noget ulovligt.

– Det kan jeg ikke garantere, så derfor kræver jeg deres opbakning, så jeg ikke bagefter står og med ansvaret for at have brudt loven, siger Jette Skive.

Kommunens egen rådgiver har tidligere udtalt, at Aarhus Kommune kan komme i problemer, hvis man dropper fogedforbuddet.

Det skyldes, at retten har vurderet, at optagelserne er krænkende over for den demente kvinde.

Bolden på den anden halvdel

På spørgsmålet om hvad, der har fået rådmanden til ikke gå videre med sagen, svarer hun:

– Byretten og Landsretten har tydeligt afgjort, at optagelserne er så krænkende over for både borgeren og medarbejderne, at de er ulovlige at vise. Hvis jeg som politiker ikke følger loven, så er det skråplan. Samtidig er min holdning, om at optagelserne bør vises, delt af politikere fra begge fløje, nationalt såvel som lokalt, selv om det er ulovligt. Det er også helt tydeligt for mig, at borgerne insisterer på at få forholdene frem i lyset.

Nu skyder Jette Skive så bolden over på den anden halvdel.

– Fra første dag jeg blev bekendt med indholdet i optagelserne i februar, har jeg handlet. Der er blevet fyret. Ledelsen er blevet udskiftet.  Men så længe vilkårene ikke forbedres på ældreområdet i Danmark, så vil vi se det her igen på andre plejehjem i Danmark. Når fogedforbuddet ophører betyder det forhåbentligt også, at vi ikke længere skal bruge tiden på at diskuterer jura og journalistiske metoder. Det har desværre skygget for den vigtige debat om prioritering af ældreområdet, som der er momentum for lige nu. Om statsministeren og Aarhus’ borgmester bare har det hele i munden, vil tiden så vise. I Dansk Folkeparti vil vi i hvert fald jagte dem, hvis de forsøger at rende fra ansvaret, siger hun i pressemeddelelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu