Kræftens Bekæmpelse: Rygestop er fremtiden

20. maj 2012 14:57 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kræftens Bekæmpelse: Rygestop er fremtiden
Billede mangler

14.000 mennesker dør hvert år som følge af rygning, og hvis det tal skal ned, kan det være fornuftigt at se på et totalforbud af rygning.
Det mener Kræftens Bekæmpelse, efter at flere forskere i søndagens udgave af Politiken plæderer for, at man fra politisk side sætter et mål om at indføre en såkaldt slutdato for rygning i Danmark.
Måske i 2020, 2030 eller længere ude i fremtiden skal det være helt forbudt at ryge i Danmark.
– For os er det allervigtigste, at der er færre, der dør som følge af røg. Og skal det tal ned, kan et forbud være en af vejene at gå, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.
– Et forbud er ikke målet i sig selv, men det er et af de bedste midler. Hvis der er andre, som har andre midler, så hører vi gerne fra dem. Men ind til da kan et forbud mod tobak være et ganske effektivt middel til at nedbringe antallet af døde, siger han.
Over de seneste år er rygeloven blevet strammet flere gange. Det er således blevet forbudt at ryge i stort set alle offentlige indendørs rum og kontorer. Derudover er det forbudt at ryge på skoler og institutioner.
Ifølge Leif Vestergaard Pedersen er der sket en holdningsændring i forhold til rygning. Derfor er det også muligt at tage hul på en diskussion af en slutdato allerede nu.
Han tror, at der på et tidspunkt vil blive peget på en slutdato, som tager udgangspunkt i 2030 eller 2040.
– Havde du spurgt mig for 10 år siden, så ville det måske være realistisk 50 eller 100 år ude i fremtiden. Men med det nuværende holdningsskred er en slutdato 20-30 år ude i fremtiden ikke urealistisk, siger han.
Men igen. Det skal udelukkende ses som et middel til at få antallet af dødsfald ned på nul.
– Man har jo eksempelvis lavet en ambitiøs målsætning om at sænke CO2-forbruget over tid, og på samme måde kunne man jo fint lave en målsætning om, at antallet af døde skal ned til nul, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu