Kræsne unge søger alt for snævert

28. juni 2012 06:24 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Kræsne unge søger alt for snævert
Billede mangler

Næsten halvdelen af de afviste ansøgere til en videregående uddannelse søger kun én uddannelse. Det viser nye tal, som Uddannelsesministeriet offentliggør i dag, skriver metroXpress.
Det er første gang nogensinde, at søgemønstret er undersøgt hos alle ansøgere til universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier, og resultatet viser altså, at de unge søger alt for smalt. Både hvad angår uddannelse og geografi.
Blandt de 9.000 ansøgere til en videregående uddannelse, der blev afvist sidste år, havde 42 procent af dem kun søgt én uddannelse. Færre end hver femte havde søgt bredt, både hvad uddannelse og studieregion angik.
– Det er ærgerligt, at der hvert år er tomme pladser på gode uddannelser, fordi så mange har besluttet, at der kun er én uddannelse i en bestemt by, der dur. Det udsætter studiestarten, siger uddannelsesminister Morten Østergaard til metroXpress.
– I Danmark har vi så bred en palet af uddannelser, at alle burde kunne finde mindst to uddannelser, tilføjer han.
Men det er der ifølge ungdomsforsker Jens Christian Nielsen fra Center for Ungdomsforskning, Aarhus Universitet, ikke noget mærkeligt i. Unge kan ikke både vælge efter interesse og fornuft på én gang.
– Gennem hele deres opvækst har de fået skreget ørerne fulde af, at de skulle vælge noget, der interesserede dem. Det var argumentet for, at de så også ville gennemføre studiet.
– Når de så endelig har fundet ud af, at de gerne vil læse psykolog i København, hvor deres liv og venner er, så er det svært at få at vide, at man hellere skulle læse en mellemlang uddannelse i Esbjerg.
– Det er der en helt anden identitet forbundet med, så det skaber et stort dilemma, siger Jens Christian Nielsen til metroXpress.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu